Under sportlovet firade biografen i Vaggeryd tvåårsjubileum som digitaliserad biograf. Nu kan vi konstatera att de pengar som kommunen satsade tillsammans med Byggnadsföreningen Framåt var synnerligen väl använda.
Under det sista året med den gamla tekniken lockade föreställningarna runt 800 personer per år.
Förra året bokfördes en fördubbling till 1 600 och under 2014 ökade besöksantalet på de ordinarie föreställningarna till 2 626 personer. Det är drygt tre gånger så många som för två år sedan.
Snittet per föreställning har dock inte ökat så mycket, ökningen handlar framför allt om ett större utbud.
Under 2014 genomfördes 77 föreställningar med ett tre månader långt sommaruppehåll.
Men dessa siffror gör inte rättvisa åt antalet biobesök. I verkligheten är besöksantalet långt högre än så genom de filmföreställningar som förekommer vid sidan av de ordinarie föreställningarna under veckosluten.
– Vi försöker var lyhörda för önskemålen hos de som hör av sig med önskemål om filmer de vill se, berättar Pernilla Carlsson som föreståndare för Folkets Hus i Vaggeryd.
– Förskolor, skolor och fritids har bokat filmförevisningar liksom pensionärsföreningarna PRO och SPF. Vi försöker ställa upp på alla som hör av sig, det gäller även privatpersoner.
Flexibiliteten i den nya tekniken, men även hos personalen, gör att man med kort varsel kan ordna extraföreställningar när det är ”lapp på luckan”. Så skedde vid två tillfällen under sportlovsveckan och så skedde framför allt när filmen ”100-åringen som klev ut genom fönstret” visades sex gånger julen och nyåret 2013/14.
– Roligt är också att vi hittat ny publik i alla åldrar, Fenix-ungdomar men också pensionärer. När det gäller konkurrensen från Jönköping tycker jag att vi kan hävda oss väl genom våra priser som är 40 till 50 kronor lägre. Det ska heller inte behöva vara komplicerat att gå bio, säger Pernilla Carlsson.
Trots de landvinningar som den nya tekniken innebär är det ett omfattande arbete både före och efter föreställningarna. Detta gäller framför allt att man måste bygga om lokalen med flyttbara fåtöljer och podier flera gånger i veckan under biosäsong.
– Det kan handla om tre-fyra ombyggnader i veckan och det är rejält slitsamt. Dessutom börjar fåtöljerna efter 30 års användning bli slitna, säger hon.
Det har gått så långt att facket har reagerat på alla dessa tunga lyft.
– På sikt måste vi skapa en permanent biosalong där vi har nuvarande B-salen. Det tror jag att styrelsen också är medveten om, säger Pernilla Carlsson.