Inte nog med att befolkningstalet växer – även nya miljökrav kommer att ställas på reningsverket i Skillingaryd. Frågan är bara vilka.
Kommunens VA-chef Björn Svensson vet inte det, han kan bara gissa.
– Det är bara en sak som är säker och att det kommer att ställas nya krav. Nästa vecka kommer vi att delta i en konferens i Växjö och då hoppas vi få mer kunskaper om vad som kommer att hända i framtiden, säger han..
En sak är säker och det är att kraven ökar. Se bara på reningsverket i Vaggeryd som i invigdes för 50 år sedan:
Efter bara några är stod det klart att den låggradiga reningen var otillräcklig. Därefter byggdes reningsprocessen ut och förfinades stegvis ända fram till nedläggningen för drygt tio år sedan i takt med att nya krav ställdes.
Nu är frågan vilka krav som kommer att ställas på Skillingarydsverket.
– Det har ju stegvis skett en utveckling av reningen. Om jag får gissa tror jag att vi får lära oss att ta hand om läkemedelsrester, antibiotika och liknande, säger Björn Svensson
– Jag kan också tänka mig att vi måste lära oss att ta vara på de energivärden som finns i rötslammet. I dag försvinner den energi som finns under de cirka 20 dagar som reningsprocessen tar när vi pumpar och donar. Men med en annan process skulle man kunna blanda rötslammet med organiskt matavfall och utvinna energi i form av gas.
VA-chef Björn Svensson.