Kommunens tekniske chef Magnus Ljunggren utesluter inte att ”Gropen” vid Lillakulla kan komma att återställas. Men han tycker att man först ska försöka ge projektet en chans.
– Det är inte ett helt enklet projekt. Men låt oss titta på helheten först innan man dömer ut det, säger han.
Det har ifrågasatts om de arbeten som nu utförs på Lillakulla vilar på laglig grund. Tanken på att rusta upp Lillakulla för att skapa en bättre pulkabacke väcktes nämligen i ett medborgarförslag från slutet av augusti som ännu inte har färdigbehandlats i kommunfullmäktige.
Men Magnus Ljunggren pekar på att det finns politiska beslut från den 12 november i år. Där står det att tekniska utskottet har beslutat att placera överskottsmassor från markberedningen vid Kvarnen ”till backen vid Lillakulla till förmån för vinteraktiviteter där. Utformningen ska utgå ifrån att förhindra att barn kan åka ner i intilliggande å”.
Övriga delar i medborgarförslaget ska utredas av tekniska kontoret. Själva helheten handlar om ett bättre utnyttjande av backen, belysning för åkning på kvällstid samt grill- och fikaplats med bänkar.
Magnus Ljunggren berättar att han kände till att ”Gropen” på Lillakulla är en gammal jordtäkt.
– Däremot kände jag inte till att det var något av en kultplats för vaggerydsborna, säger han.
– Det är olyckligt att det blev så här. Vad det handlar om här är främst att skapa en säker utformning på pulkabacken för att hindra att man kan åka ned i ån. Vår vilja är att förbättra backen och att skapa en säker miljö. Dessutom talar miljöskäl för att vi inte ska flytta överskottsmassorna för långt.
Jag som har tre barn och nästan dagligen är där och åker pulka på vintern tycker att det verkar vara en utmärkt ide, det arbete som nu utförs. Backen har varit onödigt farlig tidigare. En säker och trevlig pulkabacke till både boende och de närbelägna skolorna, fritids och förskolorna måste väl ändå vara viktigare än ett gammalt hål i marken? Finns det en viktig lokal historia knuten till platsen så är den säkert dokumenterad redan, låt det räcka med det och var inte så vaggerydskt rädda för förändringar.
Upptäckte i eftermiddag att stubbar hade dumpats ihop med fyllnadsmassorna. Stubbar betraktas nu som miljöfarligt avfall och får ej läggas på sidotipp.
Vidare ifrågasätter jag den lagliga hanteringen av ärendet i enlighet med Miljöbalken.
Hur många barn har inte åkt i de backarna och haft roligt? Som barn fick man lära sig var man kunde åka och vilka platser som var svårare. Det var variationen som var det roliga.
Sluta curla med barnen! De lär sig hur de ska och kan åka. Det är väl inte mindre farligt att leka på naturlekplatser, likt de som kommunen vill anlägga, där det ska finnas stubbar, lianer och hängbroar mm? Och att det handlar om att ta hänsyn till miljön i det här fallet, det tror jag inte ett dugg på! Så smidigt att bara tippa materialet några meter från nybyggnationen!
Om man åker ner i gropen, åker men ner i ån då? ;)