Earth Hour-dagsfirandet i Vaggeryd hade i år mycket ambitiöst upplägg. Det fanns aktiviteter för alla smaker på Fenix – från ostkaka via information från företag i miljö- och energisektorerna till den moderna 3D-tekniken och dess olika användningsområden.
Tyvärr måste man konstatera att detta smörgåsbord av intressanta aktiviteter och montrar förde en hopplös kamp mot vårens hittills skönaste väder. Man kan erbjuda aldrig så intressanta föreläsningar och work shops för alla åldrar – men de står sig slätt mot vårsolens lockelser och glans.
Inte ens Sveriges bästa ostkaka (den smakar verkligen himmelskt gott!) , tillverkad av Lilli-Ann Bertilsson från Hagshult, fick den strykande åtgång den förtjänade. Earth Hour-tårtan rönte samma öde.
Kommunalrådet Berry Lilja öppnade Earth Hour-dagen och passade på att hylla bibliotekschef Lo Claesson, den prisbelönta kvinnan bakom Skaparbibblan. Därefter löste de två gemensamt knuten på det blågula bandet och förklarade Skaparbibblan högtidligen invigd.
En större grupp styrde efter invigningeceremonin stegen ned för trappan till källarregionerna där Fenix-läraren Rolf Claesson demonstrerade den nya 3D-skrivaren – en fullständigt makalös manick för 150 000 kronor med många användningsområden som gör allt traditionellt arbete med protoyper fullständigt meningslöst och som ska bidra till att Fenix finns med i teknikutvecklingens framkant.
3D-skrivaren klarar småprylar efter behov. Men kan också tillverka prototyper i plast som kan spara sexsiffriga belopp åt företag.
Lika intressant var förevisningen av hur modern 3D-teknik kan användas i klassrummet. Tomas Hagman från företaget Sensavis tog besökarna med på spännande resor genom människokroppen i 3D-miljö på en TV-skärm.
– Den här nyheten presenterades i september och finns nu på 40 skolor i landet. I går hade jag en förvisning här på skolan för 20-talet entusiastiska lärare, berättade Hagman.
Han menar också att det här är en metod som i pedagogiskt hänseende motsvarar ”skolungdomarnas miljö”.
Det påståendet kunde femteklassaren Isak Mattsson skriva under på efter att han skötte knapptryckningen på musen en stund.
– Jättetrevligt och intressant, tyckte han.
- Det fanns många montrar med miljöinriktning av olika slag.
- Det tredimensionella klassrummet.
- Isak Mattsson med 3D-glasögon
- Skaparbibblan firades med jättetårta.
- Stor nyfikenhet på 3D-skrivaren hos Rolf Claesson.
- Inge Blomkvist var mycket intresserad.
- 3D-skrivaren i arbete med plastmaterial.
- En makalös manick
- ..– och så förklarar vid Skaparbibblan invigd.
- Lo Claesson hyllades med blommor av kommunalrådet.