Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna verkligen engagerar.
Cirka 100 personer fanns nämligen på plats på Smålandsrasta.
– Fantastiskt roligt, vi är jättenöjda med uppslutningen. Dock hade vi hoppats att fler politiker skulle komma, säger Jonas Ekdahl som ledde aftonens aktiviteter. Trubaduren Jonathan Granefeldt inledde kvällen med två visor av vilka den andra förde tankarna till 70-talets gröna våg.
Jonas Ekdahl informerade därefter om vad som hänt sedan det senaste opinionsmötet. Bland annat arbetar en kärna av aktivister inom Landsbygdsupproret, cirka 25 personer, som träffas regelbundet för att informeras och skärpa argumenten. Bland annat ska politiker påverkas via direkta kontakter. Men han redogjorde också för möten med de olika partigrupperna, utom Socialdemokraterna som dock står på tur. Dessutom har en skrivelse i ärendet lämnats till Vaggeryds kommun.
– Ju mer vi tittade på underlaget ju mer upprörda blev vi. Det är en enmansutredning gjord av tjänstemän , färgad av ovilja att driva skolor på landsbygden och där skolor i tätorter är normen. Osakliga argument är det gott om. Det handlar om tyckande för att driva sin sak, summerade Ekdahl som tycker sig ha märkt att många politiker litar oerhört mycket på sina tjänstemän.
Noterbart är ju att Klevshult inte nämndes som en nedläggningshotad skola. Men Landsbygdsupproret anser att den också är hotad.
– Man vill ändra upptagningsområdet. Blir det så kommer det redan 2018 att inte finnas något elevunderlag för skolan i Klevshult. Men det måste man läsa det finstilta för att se, säger Ekdahl.
Av politikerna på plats var det två som begärde ordet; dels Jenny Larsen (KD) som svarade på en fråga om varför kommunen satsade så hårt på Byarums skola, dels Thore Ohlsson (FP).
– Om vi kan tillåta oss att vara lite efterkloka måste vi medge att beslutet i barn- och utbildningsnämnden var dåligt förankrat i partigrupperna. Vi vill ju ha en levande landsbygd för att det gör skillnad, konstaterade Thore Ohlsson.
Han berättade hur man som politiker kan lära av historien. 1969 gjorde han ett tillfälligt inhopp som rektor och fick då i uppdrag att informera om nedläggningsplaner för skolan i Bondstorp.
– Men bondstorpborna ställde upp så mangrant att det inte fanns en chans att lägga ned skolan. Fem år senare fanns det många nyuppförda villor i Bondstorp och efter det var det inte tal om att lägga ned skolan.