– Vi är nöjda med uppslutningen. Men vi är inte nöjda med svaren vi fick av politikerna.
Så summerade Frida Karlsson, anställd vid äldreboendet Furugården nattpersonalens informationsmöte med kommunfullmäktigeledamötena i Folkets Hus i Vaggeryd i kväll.
Inte bara politiker hörsammade inbjudan. Uppskattningsvis 150 personer fanns på plats; utöver politiker och anställda inom olika kommunala vårdområden också många intresserade representanter för allmänheten. För att alla skulle få sittplats måste dessutom 30-talet extrastolar plockas in.
Om nu arrangörerna inte var nöjda med de konkreta resultaten av sammankomsten råder det i gengäld inte minsta tvekan om att deras budskap gick hem.
Den möjligheten har de uppenbarligen inte haft tidigare. Flera av talarna påpekade att de av chefer blivit varnade för att kontakta media och berätta om de missförhållanden som råder.
Men nu var ordet fritt. Mötet inleddes nämligen med de 15 arbetskamraterna i nattstyrkan var och en beskrev sin arbetssituation. De gjorde de på ett direkt men samtidigt också väldigt gripande sätt. I den situation dessa kvinnor befinner sig finns inte minsta utrymme för fler nedskärningar, den saken är klar.
Den bild de förmedlade stämde med den som presenterades i media förra veckan:
– Konsekvenserna av neddragning till en tjänst på natten på avdelningen Linden skulle bli många, varnade Frida Karlsson som exempel.
– Valfriheten försvinner, ökad medicinering, trycksår, fall, långa väntetider vid larm och en palliativ vård där människor blir lämnade att dö ensamma.
Eva Carlsson, som fick kvällens längsta applåd när hon berättade att hon tjänstgjort 28 år inom kommunens tjänst, konstaterade att det var bättre förr:
– Då kände man att man hade tid med patienterna. Nu känner man bara ständigt dåligt samvete, berättade Eva som också berättade att de hälsoundersökningar som tidigare förvägrats personalen när de väl gjordes gav dystra svar i form bland annat högt blodtryck och andra stressrelaterade symptom.
Om den inledande timmen av sammankomsten fungerade väl blev fortsättningen inte lika lyckad. Nu övergick informationen i en ostrukturerad fråge- och debattstund med allt vad det innebär av risker för urspårning. Många hade mycket viktiga saker att säga men sköt över målet.
Den hade ändå kunnat fungera om mötet i det här skedet hade fått någon form av styrning med exempelvis pensionärernas erfarne talesperson Reine Frisk som ett slags debattledare.
Ett antal ledande politiker fick ta plats i talarstolen för att svara för sig, först och främst socialnämndens ordförande Sören Ståhlgren och samma nämnds vice ordförande Gert Jonsson. Även Berry Lilja, Lennart Karlsson,och Ulf Abrahamsson gjorde sin stämma hörd från talarstolen.
Ståhlgren och Jonsson förklarade att de beslut som tagits baserade sig på information de fått från olika chefer.
– Så sent som i eftermiddags har vi fått hört av cheferna på Sörgården att det fungerar bra, det är den information vi fått. Samma svar har vi ställt tre-fyra gånger om året när vi spänt ögon i våra chefer och frågat, intygade Gert Jonsson som uppmanade personalen att engagera sig lokalt i sina partier.
– Ska vi lösa detta måste vi göra det tillsammans. Har vi tagit fel beslut får vi inte vara så prestigefyllda att vi inte kan ändra oss. Men det går inte att hantera det på detta sätt i Folkets Hus, fortsatte Jonsson.
Sören Ståhlgren ansåg att man kan tycka vad man vill men att det inte är rätt att öppet angripa en person som inte kan försvara sig, underförstått förvaltningschefen.
– När vi hade träff med fackförbundet Kommunal fick vi intrycket att tjänstgöringsgarden var deras främsta fråga, kommenterade Ståhlgren.
– Men givetvis måste vi ta åt oss kritiken och på något sätt mötas på halva vägen. Om cheferna säger att allt är okey och ni säger att det inte är det måste vi givetvis gå till botten med det.
Men när Frida Karlsson ville ha ett skriftligt besked från Ståhlgren blev det dock nobben.
Vad ansåg då facket, som också fick en släng av kritiksleven, inte minst från några av politikerna:
Anki Hallinder som är ordförande för kommunal konstaterade att man inte hade haft några mbl-samtal och att samverkansavtalet med kommunen som sades upp för två månader sedan upphör att gälla från och med måndag.
En slutsats av mötet måste bli att det skulle ändå förvåna om politikerna i socialnämnden inte kommer att begära ett rejält ökad budgettillskott för 2015. Därmed skulle det kunna blir så nattpersonalens initiativ att berätta om sin besvärliga arbetssituation belönas med mer än en halv seger.
- Eva Carlsson vid mikrofonen tillsammans med sina arbetskamrater.
- Anette Fri Holmqvist har slutat som sjuksköterska i Vaggeryds kommun. Hon berättade varför.
- Frida Karlsson vid mikrofonen. Catrin Lundgren väntar på sin tur.
- Många åhörare var på plats.
Efter att ha hört nattpersonalen beskriva så bra, hur de har det på Furugården, kan jag som pensionär känna en stor oro inför framtiden med eventuellt boende där. Man tror kanske att kommunal äldreomsorg är bättre än den privata, som man hört många skandaler omkring. Nu har vi fått en liten insyn hur personalen upplever sin arbetssituation och det är inget som chefer och politiker kan vara stolta över. När de här fantastiska kvinnorna säjer att ådringsvården i vår kommun inte är värdig de gamla så undrar man hur det kunnat bli så här.
Efter att ha hört nattpersonalen beskriva så bra, hur de har det på Furugården, kan jag som pensionär känna en stor oro inför framtiden med eventuellt boende där. Man tror kanske att kommunal äldreomsorg är bättre än den privata, som man hört många skandaler omkring. Nu har vi fått en liten insyn hur personalen upplever sin arbetssituation och det är inget som chefer och politiker kan vara stolta över. När de här fantastiska kvinnorna säger att ådringsvården i vår kommun inte är värdig de gamla så undrar man hur det kunnat bli så här