Thomas Strand, socialdemokratisk riksdagspolitiker från Vaggeryd, gav utbildningsminister Jan Björklund (FP) fullt upp under måndagens interpellationsdebatt.
Först blev det en fråga om en nationell strategi för det digitaliserande lärandet. Sedan en fråga om visstidsanställningar som staplas på varandra på landets lärosäten.
Thomas Strand sitter i utbildningsutskottet. Han är ute mycket i skolvärlden och han stöter ofta på väsentliga sakfrågor inom utbildningsväsendet. Två typexempel behandlades vid måndagens interpellationsdebatt. Thomas berörde i ena frågan lärandemiljön MOOC (massive open online courses) som möjliggör studier över nätet vid flera av världens främsta universitet.
Det andra ärendet gällde tidsbegränsade anställningar på landets lärosäten. Var tredje universitetslärare är idag tidsbegränsat anställd. Statistiskt ligger våra lärosäten skyhögt över arbetsmarknaden i stort.
Gemensamt för Thomas Strands frågor är att regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, tagit lite initiativ för att rätta till bristerna och komma med ordentliga åtgärder. Det är först nu i skenet av svaga opinionssiffror som Folkpartiledaren yrvaket börjat göra en del utspel.
Men hur mycket är det plötsliga intresset värt?
– Utbildningsministern har aldrig gjort sig känd för att gå i bräschen för en nationell IT-strategi för skolan. Han har till och med motarbetat en sådan nationell strategi. Tills alldeles nyligen. Då gjorde han en kovändning och meddelade att det blir en strategi trots allt, konstaterar S-ledamoten.
– Därför är jag nyfiken på hur utbildningsministern ser på MOOC, om han har samma hållning till det som till IT-strategi i skolan? Det är ju intressant att han nu sjösätter en utredning kring den svenska högskolan med tanke på att han tidigare avfärdat vårt socialdemokratiska förslag om en parlamentarisk utredning av det svenska högskolelandskapet.
– Nu backar han på nytt och ger Socialdemokraterna rätt även i det fallet, noterar smålänningen.
MOOC är spännande. Förtjänsterna med digitala föreläsningar från hela världen är stora. Modellen hör framtiden till. Sverige borde vara ledande i användandet. Inte sladda efter, anser man från S.
– MOOC öppnar nya dörrar för det livslånga lärandet. Vem som helst som vill och kan har möjlighet att via nätet ta del av bra undervisning och få ny kunskap och kompetens. Jag tror att det kan vidga folkbildningen i vårt land, menar Thomas.
Socialdemokraterna efterlyser en nationell strategi för MOOC, men Björklund är dåligt med på noterna. Utredningen regeringen beslutat om ska mynna ut i ett förslag i april nästa år. Det förslaget ska i sin tur presenteras den 15 oktober 2015. Sedan vidtar remissomgång. Därefter ska en ny regering ta beslut i frågan och då är vi framme vid senvåren 2016 – i bästa fall.
– Det går inte snabbt om man säger så, konstaterar Thomas.
I fallet med tidsbegränsade anställningar på landets lärosäten uttalas ett unisont missnöje. Bedömare menar att jobbvillkoren är så dåliga att Sveriges riskerar att tappa elitforskare. Strand anser att utbildningsministerns tystnad i frågan förbryllar med tanke på att EU-kommissionen haft synpunkter på anställningsreglerna i Sverige och skrivit till regeringen om saken.
– Kommissionen vill ha regeringens förslag på hur man har för avsikt att förändra LAS så att det blir stopp för att stapla visstidsanställningar på varandra. Det är andra gången regeringen får kritik från EU i samma ärende. Risken är uppenbar att Sverige hamnar i EU-domstolen om man inte agerar, poängterar Thomas Strand.
Thomas Strand (S) ansatte på måndagen utbildningsminister Jan Björklund (FP) med två interpellationer som båda berör landets högskolor.