Idag åker budgetberedningen på tredagarsöverläggning på främmande ort för att lägga upp riktlinjerna inför budgetbeslutet i juni. Med sig i bagaget har de synpunkter om kostutredningen som lämnades i går kväll.
Kommunstyrelsens ordförande Berry Lilja konstaterade att det var första gången som kommunen genomförde ett offentligt dialog-möte på detta sätt. Det märktes till att börja med. Upptakten var trevande. Men det blev bättre fart på debatt och frågor ju längre de två timmarna led. Vilka intryck budgetberedningens medlemmar tog med sig återstår dock att se.
Sammankomsten inleddes av Inger Stiltjestrand Svensson som talesperson för den konsultfirma som gjort kostutredningen. Sedan presenterade bun:s förvaltningchef Stefan Hagström det så kallade förvaltningstjänsemannaförslaget.
Malin Broddegård, delvis väckte frågan med sitt medbogarförslag, var först ut med frågan om när de första förändringarna kunde förväntas. Senare under kvällen medgav hon att hon har svåra att känna förtroende för frågans hantering.
– Ni börjar tar ju med att ta ställning till en organisation innan ni vet vilka mål ni har, borde det inte vara tvärtom?
Reine Frisk representerade pensionärsorganisationernas 800-900 medlemmar och berättade att hela processen startade vid Folkets Hus-debatten inför valet 2010 vilken i sin tur resulterade i kostutredningen något år senare.
– Vi förstår inte varför ni klarar er fast vid cook&chill som är det mest kritiserade tillagningssättet . Ta det inte som en anmärkning mot er som lagar till maten, men fler och fler går mot småskalig matlagning där ansvaret delegeras ut.
Det inlägget fick Inger Stiltjestrand att tala om om att Frisk gjorde sig skyldig till hån av personalen.
– Det är inte frågan om det utan resultatet av metoden som pensionärerna, klagar på, svarade Frisk som fick stöd av Mikael Wahss (MP) som ansåg att Stiltjestrand använde ojusta metoder.
– Det är ju metoden vi vänder oss emot. Om man nu ska rusta upp tillagningen, varför stoppa in pengarna i ett system som inte fungerar, frågade Wahss som också menade att en fördel med traditionell matlagning är att maten kan värmas igen.
Inger Stiltjestrand Svensson menade från sitt håll att fler tillagningsenheter ger större svinn.
Malin Broddegård undrade vad dialogen ska leda till:
– Vi har gjort en utredning som berättar hur man kan höja kvaliteten. Sedan får vi diskutera tillagningsmetoder. Vad vi väljer får politiken avgöra, det är det vi är valda att göra, svarade Lilja.
Thore Ohlsson (FP) föreslog att man skulle pröva sig fram till vad som är bäst genom att låta köket på Hjortsjöskolan står för traditionell tillagning och Fågelforsskolans kök för cook&chill.
– Under 20 år har vi skjutit till mer pengar men inte vågat göra något. Men nu kan vi jämföra och komma fram till vad som är bäst och sedan gå över till den metoden. När vi nu bygger ny skola i Byarum, varför inte låta det nya köket där laga till ekologisk närproducerad mat.
Ulf Abrahamsson (C ) presenterade sitt partis ambition om 17 tillagningsenheter medan Malin Rehnstedt (MP) framhöll den linje hon drivit i barn- och utbildningsnämnden mot cook&chill.
– Det är bättre att spara på LogPoint istället för barnen, framhöll hon.
Gert Bohlin, skillingarydsbo sedan tio år med barn på Tallbacken menar att de nya fina köket där kan användas bättre, att kostutredningen missat många viktiga delar samt att den haltar i sin helhet:
– Varför har man inte frågat vad föräldrarna tycker, undrade han.
Roger Ödebrink (S):
– Det är många som hör av sig, men det är sällan jag får några inspel om skolmaten från föräldrar .
Allan Ragnarsson (M) hade bara goda erfarenheter av den mat som tillagas i det kommunala köket.
Christer Holmgren, (M) underströk att både IKEA och Nobelfesten godkänner cook&chill.
– Man får till slut vad man betalar för, menade han.
- Delar av åhörarskaran.
- Inger Stiltjestrand Svensson,
- Björn Fejde och Christer Holmgen (M).
- Reine Frisk med Benkt Johansson (S) som närmsta lyssnare.
- Stefan Hagström och Thore Ohlsson (FP).
- Gert Bohlin, i bakgrunden, och Kenth Williamsson lyssnar till Jenny Larsen (KD).