Nu pågår röstandet för fullt i Vaggeryds kommun. Vi gjorde ett nedslag i Götafors skola och fann om inte köer så i alla fall en stabil tillströmning av röstande.Det kan behövas eftersom valdeltagandet har minskat i princip år för år sedan kommunen bildades 1971.
Från 1973 fram till valet för fyra årsedan har valdeltagandet i riskdagsvalet minskat från 94 procent till 83,4 med motsvarande siffror för kommunvalet är än mer oorande. där är minskningen nästan 13 procent.
Många tycks glömma att kommunvalet är särskilt intressant eftersom styrkeförhållandena är så skiftande i kommunpolitiken.
Ta bara förra valet då till exempel socialdemokraterna gick fram nästan två procent till 16 mandat i fullmäktige trots att man backade rejält i riksdagsvalet. Men då hade Miljöpartiet ingen lista vilket man hade valet 2002 och har även i år. Vilka konsekvenser får det på väljarströmmarna?
En annan osäkerhetsfaktor är Sverigedemkraterna som med marginal tog ett fullmäktigemandat men inte hade någon att sätta på den fullmäktigestolen. På underliga vägar tillfäll SD-röstena istället den politiska vänstervilden Linus Persson.
Rent teoretiskt kan ju Sverigedemokraterna få en vågmästarroll i kommunpolitiken i Vaggeryds kommun trots att partiet inte heller den här gången har någon officiell kandidat annat än på valsedlarna.
Fortsätter moderaterna att gå fram? (M) tog fyra nya mandat förra gången. Och fortsätter Centerns kräftgång? Partiet fick fem mandat i förra kommunvalet, att jämföras med tolv mandat 1976.
Så här gick det senast: Moderaterna, nio mandat, 21,5 %, kristdemokraterna 15,5 procent, sju mandat, centern 11 %, fem mandat, folkpartiet 8 procent, tre mandat, socialdemokraterna 38,2 procent, 16 mndat, vänsterpartiet 3,1 procent, ett mandat, Sverigedemokraterna 159 röster, ett mandat.
Till sist; glöm inte att rösta.