Måndagen den 9 juni är en stor dag för alla Kalle Anka-fantaster.
Då fyller nämligen världens mest otursförföljda anka 80 år. Kalle Anka & C:o firar hans högtidsdag med ett fullspäckat specialnummer. I tidningen finns bland annat en Kalle-serie där det för första gången är läsarna själva som varit med och skapat innehållet.
– Vem hade kunnat ana för åttio år sedan att en ilsken anka skulle komma att engagera, beröra och underhålla svenska folket på det sättet som Kalle har gjort. Samtidigt är dagens Kalle mer aktuell än någonsin. Till exempel används Kalle-serier i skolan för att skapa läslust och främja läsförståelsen bland barn och ungdomar, säger Jonas Lidheimer, projektledare för Kalle Anka & C:o.
Den som inte någon gång läst Kalle Anka och är född på 50-tal eller 60-tal finns nog inte. Fast även i dag säljer tidningen bra.
Visste du att…?
- Kalle Anka gjorde sin debut 1934 som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen.
- Kalle Ankas fullständiga namn är Karl Magnus Anka.
- Kalle Ankas motsvarigheter i Danmark, Norge och Finland heter Anders And, Donald Duck och Aku Ankka.
- De allra största Kalle Anka-fansen kallar sig ankister. I Sverige finns ett nationellt ankistförbund, NAFS(k), med cirka 500 medlemmar.
- Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut första gången i Sverige år 1948.
- Kalle haft en uppsjö olika jobb genom åren. Till en början var Kalle brandman till yrket. Men CV:t innehåller även jobb som myntputsare, löpandeband-arbete i margarinfabriken, vaktmästare och glasmästare. Men erfarenhet är inte allt. För allt som oftast brukar historierna sluta med att Kalle får sparken…
- Idag används Kalle Anka-serier även i skolan, som en del av läsinitiativet Serier i Undervisningen.