I morgon söndag planerar Länsstyrelsen i Jönköpings län att göra en naturvårdsbränning på tolv hektar i naturreservatet Slättö sand i Värnamo kommun.
Bränningen är en del i den planerade skötseln av reservatet och syftet är att skapa bra miljöer för sandlevande insekter, sällsynta svampar och groende tallfrön. Under eftermiddagen i dag finns en guide på plats och förklarar för besökare hur bränningen går till.
Bränningen är planerad att genomföras under en dag och därefter följer bevakning och eftersläckning, som kan pågå i flera dagar. Beroende på hur vindarna rör sig kan närboende och trafikanter känna av brandrök under dagen, och de närmaste dagarna kan kvardröjande glödbränder också ge en del röklukt. Medan bränning pågår kommer väg 555 (från väg 553 till Torskinge-Norrvalla) att vara avstängd för allmänheten.
Det viktigt att allmänheten håller sig utanför området för bränningen. Det är också viktigt att alla vägar är framkomliga för personal och eventuella räddningsfordon.
– Av säkerhetsskäl vill vi inte att obehöriga ska vistas själva i eller intill brandområdet. Men för den som vill se hur en naturvårdsbränning går till kommer vi att ha en guide på plats under eftermiddagen, säger naturvårdsförvaltare Kjell Mohlin, som är den på Länsstyrelsen som planerat bränningen.
Naturreservatet Slättö sand ligger i Värnamo kommun, strax norr om sjön Bolmen. Reservatet bildades för att bevara ett stort sandområde och de naturvärden som är knutna till sandiga miljöer. Många av dessa värden gynnas extra mycket av att marken brinner med jämna mellanrum.
– Hit hör sandödlor, svampar, olika insekter och faktiskt även vanlig tall, säger Johan Rova, biolog och reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.
– Bränningarna sker bara delvis i stående skog och i ett kontrollerat förlopp mot vindriktningen. Det gör att vi får en långsam brand som mest håller sig på marken. De flesta träden som finns i bränningsområdet kommer därför att överleva, fortsätter Johan Rova.
Skogsbränder är en naturlig del av en levande skogsmiljö, framför allt när det gäller tallskogar och vissa lövskogar. Återkommande bränder, antända av blixtar, har genom alla tider varit ett naturligt inslag i skogarna i Nordeuropa. Många arter har under årtusendena anpassats till skogsbränder. Ett par exempel är rökdansflugor, som jagar och parar sig i brandrök, och mosippa, som gynnas av att återkommande bränder håller markytan öppen. Länsstyrelsen har i uppdrag att bevara brandmiljöer i vissa av de naturreservat som myndigheten förvaltar.
– En naturvårdsbränning i Slättö Sand kommer att bidra till bevarandet av sällsynta arter och tallmiljöer i hela västra Jönköpings län, avslutar Kjell Mohlin.