Genomgripande förändringar av kommunfullmäktiges och även kommunstyrelsens sammanträdesorganisation är nu på gång.
Kommunstyrelsens arbetsutskott dryftade den nya nämndorganisationen vid sitt junisammanträde som ett första steg på vägen mot ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.
Någon oenighet kunde inte förmärkas i kommunstyrelsens arbetsutskott om följande organisatoriska åtgärder:
• Kommunfullmäktige som idag har elva sammanträden kommer från och med 2015 att istället hålla åtta sammanträden. Men i gengäld blir det heldagssammanträden med start klockan 15.00 istället för 18.30. Förhoppningen är att man då ska kunna få ett aktivare kommunfullmäktige med jämnare arbetsbelastning.Idag är vissa fullmäktigesammanträden av maratonkaraktär medan andra endast pågår en kort stund.
• Ekonomi- och utredningsresurser ska samlas under kommunstyrelsen. Det betyder till exempel att barn- och utbildningsförvaltningens utredare och socialnämndens två utredare ska samordna sina resurser med övriga utredningsfunktioner. Sak samma med de olika ekonomifunktionerna. Alla dessa utredningsfunktioner ska samlas under ett tak för effektivare resursutnyttjande.
• Alla partier som är representerade i kommunfullmäktige får insynsplatser i kommunstyrelsen.
• Antalet sammanträden i kommunstyrelsen minskas till sex alternativt åtta från elva. Men då kommer det att handla om heldagssammanträden omfattande en informationsdel och en beslutsdel med tydlig uppdelning för att underlätta medverkan av exempelvis expertis i fråga om föredragningar och omvärldsbevakning.
• Tekniska utskottet försvinner och läggs under kommunstyrelsens arbetsutskott för att få en rakare beslutsgång. Kommunstyrelsens arbetsutskott får också ta beslut i alla frågar som inte går till kommunfullmäktige, under förutsättning om enighet. Om någon ledamot har något att anmäla av principiell art kan frågan lyftas till kommunstyrelsen. Även i kommunstyrelsens arbetsutskott blir det heldagssammanträden.
• Det blir inga förändringar när det gäller arbetet i barn- och utbildningsnämnden. Socialdemokraterna har däremot lanserat ett förslag om återgång till den gamla ordningen med en gemensam förvaltningschef för de de båda avdelningarna vård- och omsorg och individ och familjeomsorg i socialnämnden. Men någon votering i frågan blev det inte.
• Nytt är också att forum för medborgardialog ska ska skapas dit verksamheten för några av de olika råden ska samlas. Utformningen av verksamheten är dock inte klar.
I augusti eller september beräknas kommunfullmäktige ta beslut om den nya organisationen.