I höstas initierade läraren Ewa Magnusson och vaktmästaren Roger Randow projekt ”Håll skolan fin” på Hjortsjöskolan i Vaggeryd.
När det nu är dags för summeringen står det klart att resultatet överträffar förväntningarna.
Ewa och Roger berättade om hur det tidigare var, om meningslös förströelse, om hur elever ritade på väggarna, om söndersparkade papperskorgar, om allmän nedskräpning och om förtvivlade lokalvårdare.
– Därför började vi diskutera vad vi kunde göra, om vi kunde skapa en pott av något slag, berättar Ewa Magnusson.
Kommunens fastighetschef Georg Theodoridis antog utmaningen och ställe upp med 50 000 kronor.
Det var en aktningsvärd morot, men den täckte inte på något sätt underhållskostnaderna för skolan.
– Från dessa 50 000 drogs sedan reparationskostnaderna. Den summa som återstod vid läsårets slut skulle fördelas mellan arbetslagen, berättar han.
Det visade sig vara väl använda kommunala medel. Georg Theodoridis är den som är mest lämpad att göra jämförelser mellan då och nu.
– Det kändes meningslöst att jobba när exempelvis väggar som vi målade för ett år sedan snabbt var helt ebbade. Det var helt bortkastade pengar, berättar han.
– När jag nyligen vandrade genom korridorer, trappor och kapprum blev jag glad. Det är verkligen en gigantisk skillnad mot hur det var tidigare.
Ett av verktygen för att rädda så stor del som möjligt av dessa 50 000 kronor åt eleverna var nolltolerans och stenhård uppföljning. Minsta lilla streck på väggarna rapporterades och åtgärdades.
Ewa Magnusson berättar att man var noga med att framhålla för dem att eleverna själva fick stå för konsekvenserna:
– Vi sa till dem att det är ni som ansvariga, inte era föräldrar, och att kostnaderna för åtgärderna skulle dras från de 50 000 kronor som skulle komma dem tillgodo, berättar hon.
– Vi var noga med att gå ut och påtala all förstörelse, all tecken på vandalisering, säger Roger Randow.
– Ett streck på väggen blir snabbt fler om inget görs. Men om man direkt tar bort det första strecket finns det liksom ingen anledning att dra nya streck.
För att synliggöra vad det hela handlade om tillverkade vaktmästare Randow ett träd som smyckades med 50 000 kronor. För varje fall av skadegörelse drogs kostnaden från trädet. Den summa som eleverna skulle få disponera blev allt mindre.
Det är rätt typiskt att ”sabbet” tilltog under lovet. Men svackan blev tillfällig. Grupptrycket gjorde resten. Ingen nekade till skuld. Det flesta skyldiga kom själva fram och erkände. Därefter fick göra rätt för sig själva med stöd från vaktmästaren.
– Alla kan göra misstag, en dum grej. Det gällde för oss att göra något bra av det och ställa till rätta, förklarar Ewa Magnusson.
Kvar av de 50 000 kronorna återstod vid terminslutet 20 000 kronor. De fyra arbetslagen får nu 5 000 kronor vardera.
Fastighetsenheten har dessutom tjänat in den en långt högre summa än de 50 000 som utgjorde morot.
En vinn-vinn-situation av bästa märke.
Ewa Magnusson, Georg Theodoridis och Roger Randow vid trädet.
jag tycker att det är bra att ni har gjort något åt allt det hemska som har funnits på väggarna, men när ska skolan och skolledningen göra något åt alla mobbnig på skolan? det tycker jag själv är mycket viktigare än att ge 50 000 kr för att måla om lite väggar när eleverna kanske borde ha något mer vett innanför pannebenet…
Ditt inlägg har ju noll logik anonym. Man bekämpar inte mobbing med pengar, snarare med uppföljning och närvaro. Dessutom så var det inte bara pennkludd som kostade 30000 totalt. Självklart var det materiella skador också.
Känns som att du mest klagar för klagandens skull i en annars positiv artikel.
En med insyn.