Jonssons Konditori startades av Ingrid Johannesson 1930 på Skolgatan i Skillingaryd, nu finns det i såväl Skillingaryd somVaggeryd och Hillerstorp. Ingrids två systrar Siri och Märta arbetade på konditoriet och idag är det Märtas sonson Henrik Jonsson som äger företaget och är bagare.
Efter att i flera år funnits på Skolgatan flyttade man till en lokal på Stationsgatan där nuvarande HSB-huset ligger. Då den lokalen brann 1971 flyttade Jonssons Konditori till det nuvarande huset på Stationsgatan 6. Lokalen är tillbyggd med bageri och passar bra till ändamålet.
Henrik minns de tidiga åren då han började i familjeverksamheten.
– Så fort man såg över bakbänken fick man börja hjälpa till, berättar han. Under jularna brukade jag cykla kors och tvärs till olika gårdar för att lämna bakverk. När jag var 19 år började jag arbeta på heltid på företaget och år 2000 tog jag över verksamheten.
Idag finns tio anställda i företaget varav många arbetat på samma plats under många år. Man har fortfarande leveranser till företag och restauranger och har flera kunder i och längs vägen till Värnamo. Nu under sensommaren är det varmt i bageriet och det är säsong för tekakor.
– Vi har en kund som vi levererar 1 500 tekakor till i veckan, berättar Henrik. Så nu i augusti börjar man bli lite trött på att göra dem.
Konditoriet har ett brett sortiment som man är stolt över, men många vanliga kakor måste alltid finnas.
– Det är alltid populärt med de klassiska kakorna som mazarin, biskvier och vetelängd, fortsätter Henrik. Under temadagar ökar även försäljningarna av bakverk, som under till exempel kanelbullens dag ökar försäljningen av kanelbullar med 2 000 %.
Henriks egna favoritkakor är chokladbiskvier, mazarin och annat sött som gärna innehåller mandel.
Åter till tekakorna, och en och annan tårta som ska hinna gräddas.