Henrik Jonsson växte upp i bagerivärlden, idag driver han tre konditorier och följer familjetraditionen.
Henrik bor med fru och två barn i Skillingaryd och har sedan 2000 drivit Jonssons Konditori i Skillingaryd, Vaggeryd och Hillerstorp.
En vanlig dag för Henrik startar tidigt då han ska börja arbeta vid ett– halv två på natten. Sen bakas det kakor, bröd och tårtor till klockan elva-tolv på dagen. Då bär det av hemåt för cirka 2,5 timmars sömn tills döttrarna kommer hem från skolan. Då ägnar sig Henrik åt lite social tid med familjen, kanske lite golf, åt hemmet och att vara med döttrarna på deras fritidsintressen. Vid sextiden återvänder Henrik till bageriet för lite förberedelser inför nästa dag och sedan blir det en stunds ledigt innan det är dags att sova cirka 2,5 timmar till och så är det en ny dag.
– Fem timmars sömn om dygnet räcker gott och väl under sommaren men det blir ofta någon timme extra under vintern. Man vänjer sig vid att gå upp så tidigt som jag gör, berättar Henrik. Det var mycket svårare att gå upp på morgonen när man var yngre men nu vaknar man tidigt även på söndagsmorgonen.
Trots vad man kanske kan tro så får Henrik en hel del tid över på dagarna och han trivs med att arbeta på tidiga morgnar. Dock finns det några nackdelar;
– Eftersom det är ett så pass litet företag och jag är en enda bagaren är man som ägare väldigt uppbunden till arbetet, berättar Henrik. Detta gör ju även att vi tvingas stänga två veckor under sommaren då jag har två veckors semester.
Men Henrik trivs och planerar inte att offra arbetet för lite extra sömn eller ledighet.
– Man vänjer sig vid livsstilen och eftersom jag hållit på så många år och det fungerat bra tänker jag inte sluta i första taget.