Miljöpartiet i Vaggeryds kommun har idag ett mandat i kommunfullmäktige. Men inför valet spänner de gröna verkligen bågen för att skapa en breda bredare väljarbas och därmed större inflytande. Allt, inklusive vårens EU-val, tyder på ökat (MP)-inflytande i kommunfullmäktige utöver det mandat som Mikael Wahss sitter på idag. Men hur detta inflyttade kommer att användas, vilken sida De gröna kommer att välja, återstår att se.
Stig-Göran Hultsbo som är tredje namn på kommunfullmäktigelistan var inte villig att lätta på förlåten på den punkten.
– Vi binder oss inte vid något av blocken. Det viktiga är att vi här i kommunen under nästa mandatperiod får en stabil majoritet. Vi är villiga att bidra till att skapa den majoriteten, säger han.
Men tio namn på lisan till kommunfullmäktige vittnar om ett ökat självförtroende och framtidstro i ett parti som i flera valperioder varit ”en-personersparti” i kommunfullmäktige, låt vara med profiler som Ingegerd Protiwa och Kajsa Karlsson. Dessutom har nu Miljöpartiet tagit ett program för de kommande fyra åren (MP)- politik som fått namnet En hållbar väg som som sträcker sig över hela den politiska fältet, inte enbart miljöpolitiken.
Stig-Göran Hultsbo och Kristin Stark presenterade gemensamt programmet som man arbetat med sedan förra året och som är uppbyggt kring tio övergripande mål under åtta rubriker; samhällsplanering och byggande, skola och utbildning, kommunikationer, sociala sektorn, kultur och fritid, näringslivet och där de ekologiskt hållbara samhället sätts i fokus vid sidan av människan.
Som nästa alla liknande dokument innehåller det många vackra ord. Om man vaskar fram några mera konkreta förslag ur de stora utbudet lyfter Hultsbo, numera anställd i Gnosjö kommun, men med olika chefsbefattningar i Vaggeryds kommun under 21 år fram behovet av en snabb övergång till energisnåla offentliga byggnader och samordning så långt det är möjligt av kommunala verksamheter. Det gäller inte minst i kommunens högborg Skillingehus där han anser att det finns gott om utrymmen som kunde användas mera effektivt:
– Det är bättre att spara på lokalerna än på människor, säger han och talar för energisnåla fastigheter, passivhus och energiplus-hus, solpaneler på de kommunala fastigheterna och samordning av olika verksamheter i de byggnader som kommunen redan äger.
En annan planeringsfråga som han lyfter fram är anpassa nya bostadsområde med hänsyn till mark och topografi och inte som vid Kvarnen i Vaggeryd och Fåglabäck i Skillingaryd.
(MP) vill också öppna de små järnvägsstationerna, framför allt den i Bratteborg. Ett annat förslag är att kommunen går i spetsen för bredbandsuppkoppling via öppet fibernät till alla hushåll med maxtaxa för installationen.
Där finns också förslag om kommunala lånecyklar på utvalda platser, prioritering av gång- cykeltrafik, ökad takt i utbyggnad av cykelnätet.
Inte sedan vpk:aren Lars Starks dagar har Stark-släkten varit representerad i kommunpolitiken. Men nu har Kristin Stark, chef för Arbetsmarknadsenheten i kommunen, tagit upp den fallna manteln med inriktning på de mjuka frågorna.
En omskakande sifferuppgift i materialet är att 19 av 150 sexåringar i Vaggeryds kommun senare i livet hamnar i utanförskap.
– I mitt arbete ser jag därför hur oerhört viktigt det är att barnen klarar skolan med godkända betyg, säger hon.
– Den som inte gör det riskerar utanförskap resten av livet. Därför måste all personal inom skolna medverka till ett syfte, att sätta eleven i centrum.
Hon talar också om värdet av att tidigt sätta in resurs för de barn som har problem. En annan grupp som Kristin Stark pekar på det specifika problemet med högpresterande flickor som kräver hjälp med stresshantering.
Underrubriken äldrevården toppas av kravet på att maten ska lagas på respektive boende.
Tanken på så kallade sociala investeringsfonder som nu diskuteras i kommunen har (MP):s stöd. Kristin Stark lyfter också fram de så kallade sociala företagen, exempelvis hunddagiset, second hand-butiken Freja och den biltvätt som nu planeras med start 1 september. (MP):s förslag är att de nya EU-reglerna för offentlig upphandling ska följas med möjligheter till ”etisk, miljömässig och social hänsyn vid upphandlingar.”
Kristin Stark och Stig-Göran Hultsbo ser fram mot valet med förtröstan.