Gert Jonsson (M) debatterar.
Att stora summor är tillförda äldrevården under mandatperioden är ett återkommande mantra från kommunstyrelsens ordförande Berry Lilja (S). Och att ifrågasätta dessa siffror brukar alltid besvaras med att man är dåligt påläst eller saknar kunskaper om budgetförhållande.
Man är ju inte mer än människa men undertecknad är läskunnig och har kunskap i att addera och subtrahera.Äldrevården har enligt mina uppgifter tillförts 5,6 miljoner under mandatperioden. Av dessa pengar har en miljon kronor tillförts kosten för bättre råvaror. Huruvida denna miljon har påverkat äldres kost är höljt i dunkel då redovisningen kring den är minst sagt svårtolkad. En förklaring är det fanns ett ackumulerat underskott för äldres kost sedan tidigare och miljonen var till för att undvika underbudgetering.
2,1 miljoner tillfördes hemtjänst och särskilt boende inför 2014 men socialnämnden har genom framräknad befolkningsförändring fått avräkning på minus 1,6 miljoner kronor så nettot blir 0,5 miljoner kronor plus för äldrevård och särskilt boende. Den avräkning som görs för befolkningsförändringar har inte synts i ett minskad vårdbehov hos äldre i Vaggeryds kommun. Det bör också påpekas att äldrevården inte alla år kompenserats för inflation. Det finns ingen inflation är budskapet men huruvida det gäller till exempel matråvaror, förbrukningsartiklar för äldrevården, data och programstöd är osäkert. Inom flera områden görs prisjusteringar uppåt oavsett rikets inflation.
Sedan har resterande 2,5 miljoner öronmärkts av kommunfullmäktige för att ta bort delade turer och att öppna mer dagverksamhet för äldre vilket är bra.
Under mandatperioden har också äldrevården även fått bära ökade kostnader för övertagande av hemsjukvård samt nu 2014 ett nytt minus för bidrag till bostadsanpassning.
Summering
Under förutsättning att vårdtyngden var relativt konstant skulle detta utgångsläge ändå inte vara så dåligt då det är ett litet plus i tillskott under de fyra åren. Bedömningen är dock att vårdbehovet är högre 2014 än 2010 både i antal och vårdbehov.
Den ansträngda situation som personal känner både inom särskilt boende och hemtjänst vittnar om en ökad vårdtyngd. Trycket på platser inom särskilt boende har varit väldigt högt de sista två åren.
För 2015 var Alliansen i Vaggeryds kommun överens om en tillskott på 2,3 miljoner till äldrevården inför 2015.
Vad Berry Lilja och övriga S fanns i tanke och gärning under budgetprocessen får vi svar på senare i höst då inget konkret besked från S har getts .
Äldrevård är så klart mycket mera än kronor och ören men utan tillräckliga resurser i grunden så blir uppdraget svårt oavsett vilken roll och vilket ansvar man har för äldrevården.
Gert Jonsson (M)
Vice ordförande socialnämnden
Om det har öronmärkts pengar för att ta bort delade turer hur kommer det sig då att de finns kvar både helger och vardagar?
Gert- har ni följt upp det här med att en viss del av pengarna är öronmärkta för att ta bort delade turer? Än har inget hänt…
Det är nog gott och väl att Gert Jonsson kan redogöra för hur många miljoner som tillförts vården men kan han lika säkert tala om vart de tagit vägen. Jag är väl införstådd med att han suttit i opposition men som vice i nämnden så kanske ändå. Sören Ståhlgren hallå!
Förresten, finns det någon opposition? Alla verkar vara rörande eniga i det mesta.
De öronmärkta pengarna för att ta bort delade turer, finns de kvar och i så fall är de fonderade någonstans? De facto har det blivit fler delade turer.
Kan någon från socialnämnden tala om vad sjukskriven personal har medfört för merkostnader?
Vad kostar en övertalig administration?
Vikarierande chefer som på konsultbasis pendlar hit från när och fjärran, kostnad?
Sjuksköterskor som på samma sätt flygs in, kostnad? Vårdchefernas tydligen totalt misslyckade charmkurs, kostnad?
Allt detta och mer därtill beroende på en bristfällig ledning som inte kan se förtjänsten med en välmående personal som med kontinuitet och kännedom skulle kunna göra underverk om de bara fick chansen. Frågorna är hur många som helst som många med mig ställer sig.
Att alla partier nu sitter och säger att underbemanningen i omsorgen är ett problem, visst men vad vill ni göra och hur ska det gå till?
Var är den politiska debatten i kommunen? Ska det behövas en pridefestival för att partierna ska titta ut ur garderoben och redovisa var de står? Nu hasplas det bara ut en massa självklarheter om vård, skola, omsorg och ungdomsarbetslöshet men hur vill ni att det ska gå till och vilka olika vägval har vi som väljare?
Heder åt Jonsson som åtminstone syns på den här sidan ibland, även om han för det mesta är snett ute i det han framför.
Det finns redovisat hur pengarna har använts för att få ett bättre arbetsschema för vårdpersonal inom särskilt boende. Denna redovisning har presenterats för partierna i budgetberedningen. Men det går nog åt mer pengar för att effekten ska bli synlig fullt ut. Det höga tryck som finns på äldrevård i Vaggeryds kommun har gjort att effekten har blivit mindre.
Administrationen är inte större i Vaggeryds Kommun än andra kommuner. Ingen älskar att byråkratisera vården. Dock är kraven idag mycket höga från bl.a. socialstyrelsen som kräver dokumentation i allt vi gör.
Men schemat har ju inte blivit bättre. Det är delade turer både inom äldrevården och inom särskilt boende. I sommar har personalen dessutom jobbat exempelvis dagtur följt av natt samma dygn, sedan sovit lite för att gå på kvällen.