Tre punkter toppar Folkpartiets programförklaring inför kommunvalet på söndag:
• Bygg ny lågstadieskola i Vaggeryd istället för Östra skolan.
• Kostfrågan med förslag till ny organisation.
• Krav på eget rum inom äldreomsorgen.
Fuktskadorna på Östra skolan har skapat en valfråga med krav på nybygge någonstans i Vaggeryd. Folkpartiet har två förslag till placering av den nya skola som man vill ska anpassas till F–3-enheten, alltså till lågstadiet .
Grunden för (FP)-förslaget är ge Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan status som mellan- och högstadieskolor. Det innebär att stort fokus läggs på långstadiet, alltså F – 3.
– Det är väldigt viktigt att barnen i F-3 får en skolstart i en trygg och bra miljö,säger Ewa Magnusson som är förstanamn på (FP)-listan.
– När man ska lära sig att räkna, läsa och skriva är det viktigt med just den tryggheten och att all kompetens finns samlad på en enhet med vuxna som man möter regelbundet och känner igen vilket man gör en på mindre skolenhet.
Ewa Magnusson menar att detta inte längre kan uppnås på Östra skolan:
– Vi inte kan lägga ned miljoner på att skapa en hyfsad skolmiljö där. Däremot tror vi att Östra skolan skulle kunna bygga som till fantastiska lägenheter.
Ewa Magnusson har två förslag till placering. Det ena är en F-3-skola öster om Fenix utmed Verner Malmstens väg och Linnarbäcken.
– Där skulle bli nära till det mesta bland annat en matsal. Men avståndet kan bli i längsta laget för de elever som bor i östra delen av samhället. Ett tänkbart alternativ vore därför att bygga på Tor-tomten som ligger mycket centralt. Det är väldigt viktigt att det görs en utredning av bästa läget för denna skola, säger Ewa Magnusson.
Atcha ”Salle” Adinda är andra namn på (FP)-listan och han lägger särskild vikt vid skolmaten och kommunens kosthållning på äldreboendena.
– God och näringsriktig mat till både barn och gamla är en viktig hälsofråga. Vi vill utvärdera vilken tillagningsmetod som bäst kan bidra till det, säger Atcha Adinda.
Folkpartiets förslag i kostfrågan bygger på att maten till Sörgården och Furugården tillagas på plats.
– Då får de som bor på våra äldreboenden möjlighet att känna doften av nylagad match vilket vi tror är viktigt, säger Adinda.
– När det gäller maten till skolbarnen vill vi att kommunen från grunden ser över tillagningen. Därför vill pröva tre olika sätt att laga mat, och därefter utvärdera dessa.
Adindas förslag är att ett område ska planera, köpa in och tillaga i första hand ekologiskt och närodlat, att ett annat område ska laga varmhållen mat och leverera till närliggande enheter.
– Det tredje alternativet blir att låta ett område fortsätta som nu. Sedan ska vi utvärdera och bestämma vilket alternativ som levererar bäst och godast mat, och ger minst svinn vid tillagningen, säger han.
Rätten till eget rum inom långvården drev (FP) på 1980-talet. Nu kommer man tillbaka med denna tanke men i ny tappning: Rätt till eget rum på äldreboenden.
– Det är en rättighet för alla välja var man vill bo och det måste gälla även äldreomsorgen, säger Ewa Magnusson.
– Vi har haft för lång kö inom äldreomsorgen, folk har därför inte kunnat välja var de vill bo. Men den friheten måste finnas hela livet. Därför kan vi inte fortsätta med att trycka in för många på ett ställe som nu på Furugården. Vårt förslag skapar dessutom förutsättningar för personalen att att ge god vård. Så har inte alltid varit fallet under mandatperioden.
(FP) vill skapa ett avlastnings- och korttidsboende på Talludden, men inte enbart där. Men man använder Talludden som exempel:
– Där finns vårdcentralen och där du kan få bra hjälp och eget rum när platser frigörs. I grunden handlar det om rätten till god vård. Det är inte människovärdigt att tvinga bo två i små rum när man kommer hem från sjukhuset, säger Ewa Magnusson.