Samverkansforum vid arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun har på Stiftsgården Tallnäs under namnet Tillsammans når vi längre anordnat ett samverkansforum kring människor som står långt från arbetsmarknaden .
Syftet med dagen var att presentera Arbetsmarknadsenhetens verksamhet, få ökad kunskap om varandras verksamheter, framhålla vikten av samverkan och även hitta vägar att framöver bibehålla ett gott samarbete.
Ett drygt 30-tal personer från landstinget, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Vaggeryds kommun deltog. Vaggeryds kommun representerades av chefer och tjänstemän från barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, individ och familjeomsorgsförvaltningen samt vård- och omsorgsförvaltningen.
– Den goda uppslutningen bådar gott för fortsatt samarbete både inom kommunen och med berörda myndigheter även i framtiden. I små kommuner där vi inte kan erbjuda samma bredd som en stor kommun blir samverkan än mer viktig. Små kommuner kan dock ha en fördel då det sociala nätverket är mindre och man har färre människor att hålla reda på och det finns en bättre lokalkännedom. säger Kristina Dahlqvist, ungdomshandläggare på arbetsmarknadsenheten och en av arrangörerna för dagen. Under senare tid har arbetsförmedlingen dragit ner på sin verksamhet i Vaggeryds kommun och de arbetssökande måste idag i högre grad än tidigare åka in till Jönköping för att ha kontakt med sin arbetsförmedlare.
– Från Arbetsmarknadsenhetens håll ser vi en risk med det ökade avståndet som en centralisering till Jönköping innebär och vi är angelägna om ett nära samarbete även fortsättningsvis. Samverkan mellan kommun, landsting och statliga myndigheter är oerhört viktigt för att stötta de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ut i anställning och självförsörjning, säger Viktoria Önneby, vuxenhandläggare på arbetsmarknadsenheten.
Under samverkansdagen gavs möjlighet att lära känna samverkansparterna och det upplevs ofta lättare att lyfta telefonluren när man har träffat den som svarar. Den personliga kontakten mellan handläggarna är viktig för smidig handläggning.
Under dagen fick respektive organisation till uppgift att inventera sin egen organisation och beskriva hur just deras insatser kan hjälpa individer att komma närmare ett självständigt liv och ta steget ut i arbetslivet. Dessutom upprättades en lista med kontaktpersoner på respektive organisation för att underlätta handläggning av ärenden fortsättningsvis.
Det samlade intrycket av dagen var positivt.
– Samverkan behövs och efterfrågas av samtliga inblandade myndigheter och förvaltningar och den gemensamma målsättningen är att liknande dagar kommer att genomföras årligen, uttrycker flera av deltagarna från både kommun och landsting.
Hej!
Jag och många med mig får ingen hjälp från svenska myndigheter, kommun och landsting med att komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden!
Ulrik Petersson