I och med kommunfullmäktiges beslut i kväll att anta ett nytt miljöprogram tog Vaggeryds kommun ett stort kliv framåt i miljöarbetet. Men det är ändå inte färdigt arbetsredskap, det var kommunfullmäktige överens om.
Det var Mikael Wahss (MP) som särskilt tryckte på detta faktum:
– Det är positivt att vi äntligen har ett samlat dokument i miljöarbetet. Men det är dessvärre tungt och orörligt där driftsåtgärder blandas med både det ena och det andra. Därför funderar jag på om det är användbart, konstaterade han.
– Vi hade långtgående synpunkter och en känsla av att vi inte hade så stora möjligheter att påverka. Det blev mest justeringar. Vi är besvikna över att inte ha fått vara med från början eftersom det är ett oerhört viktigt dokument.
Den uppfattningen mynnade ut i förslag om att sätta igång en revidering redan 2015 med utgångspunkt från en styrgrupp där varje parti är representerat. Denna styrgrupp ska sedan sätta inriktningen för revideringen.
Lars Erik Joakimson förde (S)-gruppens talan och hyllade det arbete som utförts. Men så har han också varit med att driva denna fråga ända sedan 1985 då den socialdemokratiska broderskapsgruppen föreslog att ett miljöpolitiskt handlingsprogram skulle inrättas.
– Det är bra jobbat av politiker och tjänstemän att uppnå så stor samstämmighet. Programmet har tydliga checklistor vilket gör att det kan bli bra verktyg i de olika verksamheterna, sa Joakimson.
Allan Ragnarsson (M)
– Ett bra jobb. Men vi tror inte att miljöpolitiken är färdig med detta, sa han och anslöt sig till Miljöpartiets förslag.
Det gjorde också Ulf Abrahamsson (C):
– Vi har kritiserat förslaget för att vara inåtriktat. Men nu är grunden lagd. När vi nu börjar med att gemensamt revidera det kan det bli ett jättebra verktyg. Stefan Ottosson (KD) medger att det funnits kritik hos politikerna för att gallringen i förslagen skett på tjänstemannanivå. Men han ansåg Miljöpartiets förslag vara mycket bra och anslöt sig till det.
Det gjorde också Ewa Magnusson (FP) medan Alice Åström (V) ansåg att det det inte får bli för mycket revideringar. Istället pekade hon på att det är angeläget att arbetet nu kommer igång ute i nämnder och styrelser med utgångspunkt från miljöprogrammet.
Både (V) och (S) anslöt sig dock till tilläggsyrkandet från Miljöpartiet och det gjorde även Jan-Olof Svedberg (SD) som även han dock varnade för allt för stor tjänstemannapåverkan.
.