Det tog sin tid. Men nu är kommunens nya vatten- och avloppsreningsverk i Åker slutbesiktigat och godkänt . Arbetet med att koppla in de 20-talet fastigheterna inklusive skolan har gjorts succesivt. Idag återstår endast lite finjusteringar och att koppla in kyrkan i Åker.
Det var i samband med att det sommaren 2007 uppstod större problem med ett enskilt avlopp i Åker som projektet påbörjades så smått. Det har tagit flera år att genomföra men nu är kommunens nyaste VA-verksamhetsområde verklighet efter en rad möten och flera olika utredningar .
– Inledningsvis fanns också en relativt ny lagstiftning i form av Vattentjänstlagen (2006:412) att förhålla sig till, berättar VA- och renhållningschef Jonatan Rosenquist
– Som tillsynsmyndighet började länsstyrelsen i Jönköpings län 2009 att diskutera frågan om bristande enskilda avlopp i så kallade omvandlingsområden med kommunerna. I och med länsstyrelsens föreläggande den 16 mars 2011 om att inrätta ett kommunalt VA-verksamhetsområde i Åker senast den 31 december 2013 påbörjades projekteringen på allvar 2012.
Efter många diskussioner kunde kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun i november 2013 fastställa verksamhetsområde för vatten och avlopp i Åker. Kommunen fick Länsstyrelsens tillåtelse att flytta fram tiden för anslutning till kommunalt VA till den 30 september 2014.
Det är ett omfattande arbete som genomförts. Under åren har ansvarsförhållanden utretts, alternativa tekniska lösningar tagits fram och kostnadsberäknats, mark har införskaffats, bygglov har sökts och ändrats, lantmäteriförrättningar har gjorts, upphandlingar av verken har genomförts, flera samråd har förts med de boende i Åker via byalaget, arkeologiska undersökningar har gjorts vid kyrkan etcetera.
Under 2014 har det praktiska arbetet med att bygga anläggningarna och dra de omkring 1200 meter ledningarna genomförts. Först byggdes de två verken och i maj påbörjades arbetet med att dra huvudledningarna. Den tekniska lösningen som valdes är ett så kallat LTA-system med en pumpstation för varje fastighet. Tekniska kontorets personal har varit huvudansvarig för projektet, men även entreprenörer har genomfört arbeten på plats.