Några av de kringboende fortsätter att kämpa emot vindkraftetableringen i Hagstad nordväst om Skillingaryd. Man vädjar nu till miljöminister Åsa Romson om hjälp att stoppa projektet.– Vi har nu kontaktat klimat och miljöministeren för att ge uttryck för den i maktlöshet vi känner inför Vaggeryd kommun och det svenska rättssystemet på vindkraftområdet som uppenbarligen inte fungerar i frågan om vindkraft. Viktiga lagar som ser till den svenska landsbygden, naturen och säkerställandet av människors hälsa respekteras inte, säger Jan Utzon som är talesperson.
Brevet till Åsa Romson lyder så här i sin helhet:
”Vi skriver till er i maktlöshet och vill göra er uppmärksamma på ett svenskt rättssystem och beslutsfattande som uppenbarligen inte fungerar i frågan om vindkraft. Viktiga lagar som ser till den svenska landsbygden, naturen och säkerställandet av människors hälsa respekteras inte.
I samband med bygglov för Hagstad Vindkraftverk, som Green Extreme har planerat, har vi ställt många viktiga frågor. Det är extremt otillfredsställande att Mark- och Miljööverdomstolen, Mark- och Miljödomstolen, Länsstyrelsen samt Miljö- och Byggnämnden i Vaggeryds Kommun i sin motivering för beslut fortfarande inte har besvarat våra många viktiga frågor som relaterar sig till den senaste forskningen på vindkraft, nya svenska regelverk samt internationell erfarenhet. Bristerna är i flera fall så allvarliga att medborgarna saknar förtroende för rättsväsendet och det rättsskydd för hälsa, ekonomi och miljö som krävs i en modern rättstat. Om ärendet har gått lagligt till, bör lagen ändras av politiker.
Det är orimligt att dokumentationen, vi har skickat, varav vissa är baserade på starkt vetenskapligt underlag, fullständigt ignoreras av svenska myndigheter och domstolar. Tystnad är inte acceptabelt. För oss vardagsmänniskor som drabbas av dessa vindkraftverk är det orimligt när våra många frågor förblir obesvarade och detta väcker funderingar kring rättsprocessen. Den framstår som en skenprocess. Vi har blivit väldigt besvikna på handläggare, myndigheter och domstolar som visar så lite intresse för att få reda på faktiska omständigheter. I ett demokratiskt samhälle diskuteras frågor och argument vägs mot varandra, för att allmänheten ska kunna bilda sig en uppfattning i frågan.
På möte med Miljöchefen och ordförande för Miljö och Byggnämnden i Vaggeryds Kommun i juni 2013 noterar vi att de inte kan svara på våra frågor. Deras förklaring är att Miljö- och Byggnämnden inte har kunskapen inom området som krävs. Hur kan Miljö- och Byggnämnden ge bygglov till vindkraftverken när de samtidigt säger att de inte har kompetens nog inom vindkraft för att besvara våra frågor? Vad stödjer man i sådana fall sin beslutsfattning på? Senare har såväl Länsstyrelsen som Mark- och Miljödomstolen i det stora hela enbart accepterat besluten som fattats i Vaggeryd Kommun. Vi har bett att få till stånd ett möte med Mark- och miljööverdomstolen så vi kan gå igenom vårt klagomål mer ingående och få svar på våra frågor. Detta var inte möjligt. Okunskapen kring vindkraft är solid, nonchalansen oroväckande. En myndighet måste alltid som en självklarhet motivera sitt beslut och ta hänsyn till aktuell kunskap.
Det är ytterst märkligt att man i fallet vindkraft, godkänner etableringar nästan utan att ha någon kunskap kring konsekvenserna för närboendes hälsa och livssituation medan man i de flesta (alla) andra brancher agerar tvärtom och sätter säkerheten främst.
Vi önskar få ett möte med dig, så att vi kan diskutera våra klagomål och hoppas att både politiker, regeringstjänstemän och jurister tillsammans med journalister kommer att vilja gå in i ärendet. Det är vår förhoppning att vårt möte med klimat- och miljöministern kan resultera i att ministern kontaktar berörda myndigheter (Vaggeryds Kommun, Länsstyrelsen och Mark- och Miljödomstolen, Mark- och Miljööverdomstolen) för att se till att våra viktiga frågor relaterade till den senaste forskningen på vindkraft, nya svenska regelverk och internationell erfarenhet blir besvarade innan vindkraftverken vid Hagstad byggs.”
Jag älskar god miljö, jag njuter av vackra landskap.
Vindkraft förstör allt det och den förstör dessutom vår goda ekonomi. Vindkraft behövs inte och har ingen betydelse för klimatet.
Därför HATAR JAG VINDKRAFTVERK. Att det skall vara så svårt att förstå det.
Hej Hagstadbor
Här är i alla fall några som förstår er.
Vi känner igen oss, det måste bli ett stopp tills dess man vet vad som egentligen händer.
Nu bygger man först o mäter sedan…….
Dagens regelverk är både gamla och enkla, för den tidens verk( max 65m till navet)var det ”kanske” ok med.
500m
40db
350m riskområde
Nu är verken mer än dubbelt så stora, och det är fabriker.
500m avstånd till ett 200m verk !!! är inte långt,
och det är först när man står där framför dem som man på riktigt fattar hur stora de är.
40 db Det behövs marginaler till dessa 40db
VK-verkens höga höjder gör nu att de snurrar även när det är vindstilla på marken.
VK-verk i skogsmiljö är också en helt annan sak än verk på slättland, VK-verk i form av parker ökar bullerproblemen ytterligare.
Finns undersökningar som klart pekar på detta, se länk
http://scitation.aip.org/content/asa/journal/jasa/135/1/10.1121/1.4836135
Samme Conny Larsson har uppdrag av Energimyndigheten
att ta fram ny beräkningsmodell för buller.
har pågått sedan 2009, klart dec 2014.
Sen får vi se vad som är kvar av denna när alla har myndigheter har manglat klart.
Riskområde 350m, är det någon som tror att en isbit som lossnar ifrån toppen av ett 200m VKV i full sving landar
inom detta avstånd ?
I Jämtland talar de om isbitar som flyger upp till 500m
Vindkraftpark Boarp – Idéella förening
genom //
Ken Frick Ordförande
Vindkraft Ja Tack, Men På Rätt Plats
Hej Ken Frick och L.C.
Tack för ert stöd, information och länkar. En väg är att hela tiden lägga fram fakta, vilket tyvärr kräver enormt tålamod. Fakta er at vindkraften behövs inte. Vi har ingen brist på el i Sverige, och ser inte ut att få det i framtiden. Jag tror att det handlar det om att man vill göra något bra för miljön, något som syns. Vindkraften har blivit något som förknippas med detta. Men med de förutsättningar vi har för elproduktion i Sverige ger vindkraften ingen miljönytta. De politiska besluten bygger inte på kunskap.Okunskapen ligger i att man inte förstår att vi inte minskar några utsläpp i Sverige, men förstör miljön med öppna landskap, hotar djurlivet och nattsömnen och driver upp energi-priserna (inklusive nät- avgifter) på marknaden.
Sveriges främsta vetenskapsmän inom klimat- och energiområdet, Kungliga Vetenskapsakademins Energiutskott, sågar vindkraften. ”Vindkraften är en katastrof för landet. Vindkraften har heller ingen relevans för klimatet utan allokerar istället pengar bort från mer angelägna projekt” bedömmer KVE
Kortsiktiga vinst-intressen och arbetstillfällen i några år får inte gå före kommande generationers rätt till en siktfri och bullerfri miljö. Dagens alltför många okunniga politiker satsar miljarder kronor på helt meningslös ojämn elproduktion med vindsnurror. Är våra politiker verkligen så okunniga eller är det taktiska skäl om marginalväljarna som styr? Bygger det på att väljarna inte heller har kunskap i ämnet?