Om en månad finns en klassisk bok ute till försäljning. Det handlar om den 55:e årgången på rad av Byarums Hembygdsförenings Årsskrift.
Det har kommit en bok varje år från 1960 plus att det gavs ut förelöpare 1950 och 1951.
Natan Boberg, Allan Wickström och Våge Tolf drog igång bokserien 1960 och när två av de tre dog 1981 blev det en generationsväxling. En av dem som kom med i arbetet och som är kvar sedan dess är Natans son Kåre. Även Håkan Johansson och Leif Palm kom med i den vevan och båda är fortfarande aktiva.
Nu kommer snart den 33:e årgången med denna trio i ledningen men det finns fler i redaktionskommittén: Magnus Dauhn svarar för redigeringen och här finns även Ann-Marie Flor, Gunlög Joakimson, Gunilla Johansson, Siv Sandahl och årets nykomling i gänget, Lars-Evert Eskilsson.
– Tidigare började vi jobba med hembygdsboken efter semestern men numera är det ett ideellt arbete året runt, säger Kåre.
1982 var det 92 sidor i boken. Förra året var det rekordmånga eller 202. I år handlar det om 180 sidor.
De flesta i kommittén skriver i boken eller har andra arbetsuppgifter, men det finns även andra medhjälpare som kan variera från år till år.
Bland författarna i år märks trogna skribenter som Lars Erik Joakimson som skriver om ”gåramålaren” Mikael Raatikainen och Rolf Fredriksson som intervjuat en dotter till Edvard och Ester Alse. Edvard var en legendarisk föreståndare för Folkets Hus i Vaggeryd.
Det finns varje år ett antal fasta avdelningar som en summering av vad som hänt i Vaggeryd med omland det senaste året, födda, avlidna och Kåre Bobergs berättelse om Vaggeryd 50 år tillbaka. Den senare avdelningen har funnits med sedan 1995 och nu är han framme vid 1964. Det blir ett stycke nutidshistoria i varje bok.
Hittills har det bara varit färg på omslaget men i år är det färg som gäller i hela boken även om många bilder från förr endast är i svartvitt. Tack vare en bra försäljning av boken har man en så bra ekonomi att man kan satsa på fyrfärgstryck. Förra årets utgåva är exempelvis i stort sett slutsåld.
Bland artiklar i årets bok i övrigt kan nämnas en där Gunlög Joakimson skriver om Georg Stanell, Vaggeryds förste korvförsäljare och Kåre Boberg berättar om när televisionen kom till Vaggeryd. Vi får anledning att berätta mer om boken när den lämnat tryckpresserna i slutet av november.