Alla tycks bygga nytt inom kommunpolitiken under kommande mandatperiod. Så också Socialdemokraterna som presenterar ett nytt lag med idel kvinnor kring blivande kommunalrådet Kenth Williamsson och ”klockarfar” Roger Ödebrink.
De tre damerna är Malin Claesson som blir vice ordförande i socialnämnden där (S) mönstrar en så gott som helt ny laguppställning, Tuula Ingner som kliver upp till posten som vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden medan Anna-Karin Slunge framstår som (S) ”gröna samvete” i rollen som vice ordförande i miljö- och byggnämnden.
I den nya kommunstyrelsen sitter för (S) förutom Kenth Williamsson också Berry Lilja, Kenneth Åberg och Annelie Borgström.
Trots att en del hårda ord kvarstår faktum: Även om klimatet i kommunstyrelsen på sina håll nog har upplevts som en smula frostigt har den gångna mandatperioden starkt präglats av samarbete i nämnderna. Det framkom tydligt från (S)-håll när paritets kandidater till de viktigaste uppdragen presenterades idag.
Med många ”rookies” i nämnderna kommer detta förhållande knappast att förändras under de kommande fyra åren. Därmed är det också extra viktigt vem som tar över vice ordförande-stolarna i de olika nämnderna.
Malin Claesson träder till exempel fram i det verkliga rampljuset efter att den gångna mandatperioden ha varit verksam i barn- och utbildningsnämnden. Nu blir hon vice ordförande i socialnämnden.
– Jag är hedrad över förtroendet och uppdraget. Socialnämnden står inför stora utmaningar som kräver gediget arbete från alla för att vi ska kunna komma till rätta med dem, säger hon.
– När de gäller samarbete känns det väldigt viktigt att vara pragmatisk. Det har överlag varit bra samarbete i både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden och alla vill väl kommunens väl. Men vi kommer inte att avstå från att driva opposition där vi har en annan åsikt än majoriteten. Personalpolitiken kommer vi att behöva lägga extra mycket krut på.
Samma sak säger Roger Ödebrink (S) som lämnar ”ordförande-taburetten” för att bli vice ordförande i den största nämnden, alltså barn- och utbildningsnämnden.
– Det blir inte så stor skillnad, vi kommer att driva vår politik, säger han.
– Det som skiljer är att vi nu går in i en mandatperiod med ändrade budgetförhållanden. Den så kallade Femklövern drev ju redan i juni igenom en budget för 2015 med besparingar i verksamheten på 600 000 kronor. Annars brukar det ju bli ett års eftersläpning i sådana här situationer. Så var det 2011 när vi fick ta över ett underskott på sju miljoner kronor.
I barn- och utbildningsnämnden kommer det att råda ombytta roller jämfört med socialnämnden. I den senare nämnden får Malin Claesson mäta sig med den erfarne Gert Jonsson (M) som ordförande, i barn-och utbildningsnämnden är rollerna ombytta med Viktoria Önneby (KD) som ganska oprövad i politikerrollen. Roger Ödebrink som gör som såg många andra, travesterar Olof Palme.
– Hon kommer till dukat bord med väl fungerande förvaltning och en ekonomi i balans, kommenterar Ödebrink.