Kommunerna i länet genomförde under perioden april till augusti 2014 projektet Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län.
Syftet med projektet var att undersöka hantering och hygien i salladsbufféer avseende exponeringstid, förvaringstemperatur, redskap samt rengöring på restauranger och livsmedelsbutiker i länet.
Salladsbufféer har funnits länge på restauranger för självtag vid lunchservering. Detta har även blivit vanligt i livsmedelsbutiker där kunderna själva plockar sin sallad. Självtag ställer höga krav på de praktiska förhållandena runt buffén. Sallad och tillbehör till bufféserveringen måste hanteras så att inga hygieniska risker uppstår. Riskfaktorerna vid hantering och servering av salladsbufféer kan bero på råvaror, bristande handhygien, exponeringstid och/eller felaktig förvaringstemperatur. Dessa faktorer kan var för sig eller tillsammas få till följd att sjukdomsframkallande bakterier kan överföras till livsmedlet och där föröka sig.
I projektet har prover tagits från kyckling och räkor eller kräftstjärtar samt pasta, bulgur eller ris.
Bedömningen är att hantering av salladsbufféer i länet är god. Totalt kontrollerades 35 verksamheter och prover togs hos 32 av dessa. Inga provsvar visade otillfredsställande resultat och hanteringen bedömdes i huvudsak vara utan avvikelser.