Arbetsförmedlingens sista månadsstatistik för 2014 följer samma positiva trend som präglat hela året i Jönköpings län.
– En förbättrad arbetsmarknad har haft en positiv påverkan, säger Gregory Golding, nytillträdd arbetsförmedlingschef i Jönköping.
– Statistiken visar också att arbetslösheten fortsatt ligger drygt en procent under rikets arbetslöshetssiffror, säger Gregory Golding.
I förhållande till den registerbaserade arbetskraften var 7 procent arbetslösa i slutet av december. Det innebär att Jönköpings län fortsätter att ha Sveriges fjärde lägsta arbetslöshet.
Arbetslösheten minskar för både män och kvinnor, men i något snabbare takt för kvinnorna. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen har också minskat – med 7,8 procent jämfört med för ett år sedan. Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 år var i december 12,7 procent, en minskning med 15,5 procent sedan samma månad förra året.
– Det är i ungdomsgruppen som minskningen märks tydligast, säger Gregory Golding.
En minskning har också skett i antalet varsel. Under december varslades 70 personer om uppsägning och under hela 2014 i snitt 80 personer per månad. Snittet de senaste tio åren har legat på närmare 190 per månad och 2014 går därmed till historien som ett år med väldigt få varsel. Antalet varslade personer har inte varit så få under något år sedan 2007.
Vidare kan det konstateras att allt färre skriver in sig som arbetsökande på länets arbetsförmedlingar. Denna utveckling har pågått hela 2014. Av de nyinskrivna i december var 37 procent födda utanför Sverige och 28 procent ungdomar (18-24 år).
Under det gångna året har arbetslösheten minskat mest i Aneby och Tranås. Högst arbetslöshet har Nässjö med 9,7 procent och lägst Habo med 3,3 procent. siffra för Vaggeryd är 6,4 procent, en minskning med 0,7 procent på ett år.