Jussö Gård ligger mellan Klevshult och Värnamo. Produktionen är inriktad på ägg och potatis.
16 000 hönor i det i hög grad automatiserade hönshuset producerar nästan lika många ägg per dag.
Ägg som kommer säljs sedan vidare till Gotlandsägg. Där kontrolleras äggen, paketeras och kommer tillbaka till trakten som Smålandsägg.
Johan Granefelt berättar att det redan för några år sedan fanns planer på att gå över till KRAV-lantbruk.
– Men då var vi inte riktigt redo för det än, säger han.
Vändningen kom förra året. På en direkt fråga från Gotlandsägg om Jussö Gård kunde tänka sig att börja Ekoproduktion med nappade paret Granefelt.
Omställningen har gett flera stora förändringar, framförallt för gårdens höns.
– Vi minskade antalet höns från 20 000 till 16 000, för att ge hönsen mer plats.
– Dessutom får hönsen numera ekologiskt odlat foder, berättar Johan.
En annan stor förändring kommer hönsen märka av till våren och sommaren. Då kommer hönsen nämligen få uppleva hur det är att gå ute i det fria och picka.
– Jag funderar på om vi ska ha hönssläpp, ungefär som med kosläppet på sommaren, säger den nöjda KRAV-vinnaren.
Av: Peter Magnusson