Det har nu gått tre år sedan de sista industribyggnaderna på kvarteret Tor i Vaggeryd revs och fortfarande ligger det före detta industriområdet mitt i centrala Vaggeryd nästan spöklikt öde. För dryga fem år sedan visades vackra arkitektskisser över området med hyreshus med 100 lägenheter på upp till sex våningars höjd i en båge utefter Jönköpingsbanans västra sida.
Men tvärtemot vad som tänktes och planerades reser sig fortfarande inga bostadshus på upp till åtta våningar över området.
Varför har det blivit så? Svaret är, förstås, miljöskador och pengar. Men också en dragkamp mellan miljö- och byggnämnden och VSBo.
Det de två fastigheterna Tor 9 och Tor 10 ligger på gammal industrimark där den moderna tillverkningsindustrin en gång i tiden föddes i Vaggeryd. Problemet är att man från slutet på 1800-talet fram till 1960-talet inte hade någon koll på vad som dumpades eller tilläts försvinna ned i marken.
Det första signalerna om vad som dolde sig under ytan lät inte så förskräckande. Men kraven har skärps efter hand och därmed har saneringskostnaderna ökat.
Lagom till julen 2012 lämnade konsultfirman WSP efter noggranna provtagningar en rapport om vad som borde göras. Sedan dess har inte mycket hänt. Meningarna går i sär vem som ska betala saneringen som beräknas kosta mellan fem och tio miljoner kronor.
Miljö- och byggnämnden står fast vid sina miljökrav.
Om VSBo ska betala saneringen blir hyreskostnaderna för bostäderna orimligt höga. Värsta alternativet i utredningen talar om att så mycket som 8 400 ton jord måste schaktas bort.Kostanderna för det alternativt beskrivs som ”mycket höga”.
Men kanske är något på gång.
Kommunalrådet Allan Ragnarsson (M) berättar om ett möte den 25 april med ledningen för det kommunala bostadsbolaget och öppnar för att kommunen ska gå in och ta hand om saneringkostnaderna.
Han menar att att ett så centralt beläget område inte får tillåtas stå öde och obebyggt och att det ligger i samhällets intresse att det bebyggs. Även om det kommer att kosta en vacker slant.
– När affären med markinköpet gjordes upp fanns det en tydlig allmän vilja om att kommunen ska vara med i projektet och att det ligger samhällsnytta i att sanera de gamla fabrikslokalerna och ersätta dem med ny bebyggelse, säger han.