Förre Munksjöchefen i Vaggeryd Åke Jonsson har nyss fyllt 92 år. Men minnet håller fortfarande högsta klass. Det kunde deltagarna vid IOGT/NTO.s årsmöte i Vaggeryd konstatera.
Åke Jonsson fick inför årsmötet en förfrågan om ha kunde tänka sig att medverka med ett kåseri. Han tackade ja och valde som utgångspunkt en alldeles särskilt bok som fanns på bokhylla i föräldrahemmet hemma i Värmland på 1930-talet.
Bland diktsamlingar av Nils Ferlin, Dan Andersson och Gustaf Fröding, Erich Mari Remarques klassikerroman ”På västfronten intet nytt” och forskningsresanden Sven Hedins bästsäljande reseböcker fanns Fänriks Ståls sägner av finlandssvenske författaren Johan Ludvig Runeberg. Där skildras i diktens form kriget mellan Sverige och Ryssland 1808 och 1809 som slutligen skiljde Sverige från Finland.
– Den bästa äventyrsbok man kan tänka sig, tycker Åke Jonsson om detta verk som dessutom har räddat massor av middagstal med odödliga citat, trots att det gavs ut i två samlingar för så länge sedan som 1848 och 1860.
I ett av diktsamlingens klassiska kapitel möter den unge Runeberg den gamle fänriken Stål. Till att börja med är diktaren ungdomligt nedlåtande mot den gamle men ju mer han samtalar med honom ju mera imponeras och fängslas han av Ståls klokskap. Budskapet är att vi unga har mycket att lära av de gamle och deras vishet.
Detta stora avsnitt i diktsamlingen omfattar 27 sexradiga verser med odödliga strofer som
”Till flydda tider återgår
Min tanke än så gärna”,
och de berömda raderna
””Jo, därom kan jag ge besked,
Om herrn så vill, ty jag var med.”
Dessa 27 verser över sammanlagt 162 rader läste Åke Jonsson på stående fot utan manus direkt ur minnet, en prestation som vittnar dels om det intryck som Runebergs rader gjort, dels om ett fantastiskt minne.
Vi bugar oss inför Åke Jonsson prestation och goda minne och tar med oss budskapet vidare i livet.