För ungefär ett år eddan gick debattens vågor höga om den oljeeldade reservpanna som Vaggeryds Energi ville bygga för att trygga fjärrvärmeleveranserna. Beslutet blev till slut att reservpannan fick byggas och nu är den på plats.Reservpannan utgör nu en nordlig slutpunkt på Hammarvägen som går jämsides med gamla E4 vid infarten till Vaggeryd.
– Vi är skyldiga att kunna leverera fjärrvärme 365 dagar om året, förklarar Vaggeryds Energis fjärrvärmechef Anders Åman.
–Samtidigt reducerar vi den totala oljeförbrukningen genom att ett antal fastighetsägare tack vare den här satsningen har anslutit sig till fjärrvärmenät och därmed gått över från oljeeldning till fjärrvärme. Dessutom har det skattevägen från 1 februari blivit förmånligare för industrin att använda fjärrvärme.
Valet av just oljeeldning för reservpannan grundade sig på förhållandevis låga investeringskostnader som skulle garantera driftsäkerhet vid fjärrvärmeleveranser vid kall väderlek och långvarigt driftstopp vid värmeverket.
De få drifttimmarna antogs vägas upp av att fler abonnenter skulle kunna anslutas. Därmed kunde också en större mängd biobränslebaserad fjärrvärme levereras.
Men det fanns en stark opposition mot satsningen på just oljeeldning för reservpanna. Kristdemokraterna Stefan Ottosson och Maritha Bengtsson begärde en protokollanteckning i anslutning till det avgörande beslutet i kommunfullmäktige med stöd av Miljöpartiet, Folkpartiet och centern.
Motiveringen var att oljeeldningen av reservpannan upplevdes som otidsenlig och i strid med kommunens miljöpolicy.
Men oljeeldning blev det och nu är reservpannan inkörd och på plats. Kostnaden blir cirka tre miljoner kronor. Samtidigt har kylan verkligen har uteblivit den här milda vintern.
– På vägen upp till Hammarvägens norra ände med fjärrvärmeledningen har vi kunnat ansluta ytterligare ett par abonnenter, konstaterar Anders Wahlgren, vd för Vaggeryds Energi AB.