Växjö stift valde att förlägga en av tre utbildningsdagar till Svenarums kyrka. Ett 20-tal anställda från fem pastorat kom till Svenarums nya skinande ”katedral” för att se och lära.
Det var naturligtvis inte en slump att valet föll på just Svenarum. Med en påkostad renovering nyligen avslutad utgjorde Svenarums kyrka en lämplig mötesplats men också en förträfflig utgångspunkt för hur de värden som skapats över århundradena bäst kan bevaras för framtiden.
Det finns regelverk att följa. Detta är extra viktigt för de kyrkor som ansetts som så värdefulla att de fått kraftfull kyrkoantikvarisk ersättning för att renoveringar. Svenarums kyrka är en sådan.
– Nu har vi lagt ned så mycket arbete att fortsättningen med det dagliga arbetet och underhållet känns som en nystart som vi nu måste lära oss att driftsäkra, säger kyrkogårdsförman Lars Andersson.
– Det är kanske så att många söker och får kyrkoantikvarisk ersättning men glömmer vilka förpliktelser det innebär. Då ska det finnas vård- och underhållsplaner som beskriver hur underhållet långsiktigt ska gå till. Därför blev det under dagen mycket resonemang om just vård- och underhållsplaner. Gör vi rätt saker kan vi undvika dyrbara renoveringar i framtiden.
Stiftsantikvarie Maria Brynielsson stod för en stor del av sakkunskapen. Även hon underströk värdet av kunskap när det kulturarv som som kyrkorna representerar ska skötas.
– För kyrkorna finns ett regelverk för underhållsarbetet att följa. Det är avsett som arbetsredskap för att personalen ska göra rätt saker, klargjorde hon.
– Vissa textilier får man tvätta själv, andra måste lämnas till konservator. Om ljusstaken är brännförgylld eller i silver skiljer de mycket på vad som får göras.
Ett belysande exempel på vad som kan hända är den kyrkoanställde som trodde att två ljusstakar var inköpta på Indiska när de i själva verket var tillverkade på 1600-talet…
Maria Brynielsson underströk också det nätverksskapande värdet av sammankomster som denna. Det var inte bara Lars Andersson och hans arbetskamrater från Byarums pastorat som har en nyrenoverad kyrka att vårda. Sak samma gäller för deltagarna från Vrigstad och Månsarp.
Under eftermiddagen fick deltagarna också veta mera om lämpliga hjälpmedel i arbetet. Som dammsugare som man kan bäras på ryggen.