Företagare använder i mindre utsträckning sin föräldraledighet. Det noterar Frida Boklund i en debattartikel:
Företagare tar ut kortare föräldraledighet än anställda personer. Särskilt stor är skillnaden gällande kvinnors företag där var tredje tar ut högst tre månader föräldraledighet. Bland alla mammor i Sverige är det endast två procent som tar ut så få dagar.
Enligt den undersökning som Företagarna har gjort gällande Sveriges småtagares uttag av föräldradagar uppger åtta av tio företagare att de skulle vilja vara mer föräldralediga. Många anger för låg föräldrapenning som skäl till den korta ledigheten. En annan orsak företagare uppger är att de har svårt att lämna verksamheten en längre tid.
En företagare som stänger av telefonen och slutar läsa mejl i åtta månader har sannolikt inget företag att återvända till efter föräldraledigheten är en av orsakerna. Men sedan så är den tyngsta faktorn de svårigheterna företagare har med att få sin SGI, sjukpenninggrundande inkomst, fastställd.
Försäkringskassan i hela Sverige behöver större kunskap om hur SGI beräknas för företagare. Det är en snårskog med regler som slår olika beroende på vilken bolagsform företagaren har. Om vi ska ha ett Sverige med regelverk av skiftande karaktär borde rimligtvis tjänstepersoner på respektive myndigheter känna till dessa. Så är inte fallet i dag. Det skapar osäkerhet.
Ett exempel på olika regler är att företagare med aktiebolag inte har samma rätt att behålla sin SGI under ett uppbyggnadsskede som enskilda näringsidkare har. Problemet med Sveriges gedigna regelsystem är att det allt för ofta slår mot småföretagare.
Risken är att den mångfalden av regler avskräcker många unga kvinnor och män att gå från en trygg anställning till att bli entreprenör och pröva sina vingar. Vilket inte är en bra väg för Sverige och Jönköpings län att gå. Fyra av fem jobb skapas hos småföretagaren som även är de som i mycket större utsträckning, än det offentliga, anställer människor som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Många småföretagare bär också landsbygdens arbetstillfällen på sina axlar. För att hela Sverige ska leva behöver vi våra småföretagare och för att hela Sverige ska bli jämställt behöver vi se över regelverken för våra småföretagare.
Företagare, liksom anställda, betalar in till socialförsäkringssystemen via sin skattesedel. Att den är utformat på ett sätt som gör att företagare inte kan få ta del av förmånerna gynnar inte Sverige på lång sikt. Det skapar istället en ojämn balans när det till exempel gäller jämställdhet.
Vårt socialförsäkringssystem i dag bygger på normen av att vara anställd. Företagen som ger människor möjlighet till en anställning behöver samma skydd och möjlighet. Det ska i det moderna Sverige vara möjligt att vara både företagare och förälder.
Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län
Frida Boklund från Företagarna