Carina Ödebrink har åsikter om underskotten inom sjukvården.
Moderat ordning och reda med miljardunderskott
Att ha koll på pengarna är både viktigt och nödvändigt oavsett om det handlar om den egna privata plånboken eller den gemensamma som finansierar hälso- och sjukvård och annat som Region Jönköpings län har att ansvara för. Vi som förtroendevalda har ett uppdrag av länsinvånarna att se till att alla människor i länet ska få den bästa sjukvården, med god tillgänglighet. För att klara det krävs att vi håller ordning och reda i ekonomin.
Fullmäktige i landstinget/regionen beslutar varje år om budget och finansiella mål för verksamheten. Målet är ett överskott på 2% av skatter och bidrag samt att investeringar finansieras med egna medel. Målen har klarats tack vare en stark ekonomi där tidigare beslut om en långsiktig finansiering är grunden.
Men bakom de goda resultaten på sista raden döljer sig en mycket allvarlig situation. Stora delar av sjukvården har under lång tid gått med underskott.
Jag har gått tillbaka till 2006 och tittat på resultaten för de tre sjukvårdsområdena. Jönköping har varje år gått back, sammanlagt handlar det om 678 miljoner kronor sedan 2006.
Höglandets underskott för samma tid ligger på 240 miljoner kronor och Värnamo har genom åren haft en bättre ekonomikontroll där stannar underskottet på cirka 24 miljoner kronor.
Sammantaget ger det ett totalt underskott på nästan en miljard!
Vi Socialdemokrater är starkt kritiska till bristen på ledning och styrning av ekonomin från den politiska ledningen som inte fullt ut finansierar den verksamhet de ansvarar för. Det är också anmärkningsvärt med vilken nonchalans Moderaterna och övriga i den politiska ledningen ser på problemet.
Vem är det egentligen som styr när den budget som fullmäktige fastställer ständigt överskrids? Gör vi rätt prioriteringar? Vad har fullmäktiges beslut för betydelse och vad skickar det för signaler till verksamheten när ekonomistyrningen hanteras så slappt?
Behoven i sjukvården är stora men resurserna begränsade. Med moderaternas låtgå-politik har ju budgeten ingen betydelse – det blir istället som det blir.
Vi Socialdemokrater efterlyser lite större ödmjukhet i den fortsatta debatten och arbetet.
Har vi tillräckliga finansiella mål för att säkerställa att verksamheten klarar sitt uppdrag inom fastställd budget?
Vi tror också det är nödvändigt med en fortsatt förändring av ersättningssystemen till sjukvården.
En bra hälso- och sjukvård i morgon kräver kloka beslut idag.
En stark ekonomi och en tydlig ledning och styrning är därför något av det viktigaste för att invånarna ska få den bästa sjukvården idag – men också i morgon.
Carina Ödebrink, Vaggeryd, regionråd (S)
Carina Ödebrink (S)
Detta gäller inte din hemkommun där ni lämnade efter er ca 19 miljoner i minus och en åldringsvård i total kaos. Där gäller inte samma resonemang tydligen, det är väl regeringens fel det med?
Vad är det Ödebrink (S) vill säga? Är det att sjukvårdsbudgeten är för snålt tilltagen i förhållande till behovet (= verksamheten är underfinansierad) eller är det att man inte lyckats piska in verksamheten inom de anvisade ekonomiska ramarna eller är det allmänt politiskt gnäll, för något måste man ju som oppositionspolitiker klaga på, eller hur? I valrörelsen lät det ju som om S ville öka sjukvårdsanslagen, nu låter det ju närmast som om Ödebrink anklagar den moderatledda koalitionen för slösaktighet. Men vad vill de nu? Det tycker jag Ödebrink skall förklara genast. ”Har vi tillräckliga finansiella mål för att säkerställa att verksamheten klarar sitt uppdrag inom fastställd budget?” säger Ödebrink. Vad innebär det fikonsnacket på vanligt folks språk? Strama månatliga ekonomirapporter a la Stalinistiska femårsplaner oberoende av sjukvårdsmässiga realiteter?
Icke förhandlingsbart. https://tanketornet.wordpress.com/2015/03/24/varfor-gor-ni-sa-har-med-vart-land/