Östbos folkdräkt är en så kallad komponerad dräkt skapad år 1927 med inspiration av dåtidens lokala plagg. Tio år senare började dräkten tillverkas och säljas. Idag är folkdräkterna ett plagg som allt mer sällan syns. Det är något som Jonathan Granefelt vill ändra på tillsammans med Maud Stråth.
– Jag har alltid varit intresserad av hembygd och gamla traditioner, berättar Jonathan. Jag känner att jag vill hjälpa till att sprida den gamla kulturen då den är väldigt härlig.
Jonathan började läsa om Östbodräkten och fick via hembygdsföreningen i Värnamo tips om att Maud Stråth som är pensionerad skräddare.
– Jag hade inte sytt folkdräkt tidigare men tyckte att det lät mycket intressant, berättar Maud som fick låna hem en folkdräkt av hembygdsföreningen. Noggranna studier av plaggen, letande av material och många trådar senare stod dräkten färdig.
– Vi fick leta tyg lite överallt eftersom det ska vara av både speciellt material och ha rätt mönster och nyanser i färgerna, fortsätter hon.
Visst tyg köpte man från länsmuseet i Jönköping, annat fann de hos privatpersoner och några få delar är köpta i nyskick.
– Det är väldigt dyrt att tillverka en folkdräkt och det är nog delvis på grund av att det tillverkas så få, berättar Jonathan. Samtidigt är det ett väldigt hantverk och det tar lite tid att sy vilket gör att kostnaden går upp något, men det absolut värt att ha en.
Jonathan som bor mellan Hörle – Klevshult ägnar sig åt musik och hoppas kunna använda dräkten på konserter så väl som privat och i sommar ska han arbeta åt hembygdsföreningen i Apladalen i Värnamo.
Jonathan hoppas att han kan inspirera fler att både lära sig att göra samt att vilja ha folkdräkt på sig.
– Är man intresserad är det en bra idé att ta kontakt med länsmuseet eller en hembygdsförening, precis som jag gjorde, uppmuntrar han.
TV-inslag med Jonathan Granefelt:
Trevligt initiativ. Jag har använt min folkdräkt i många sammanhang, inte minst på skolavslutningar.