Onsdagens möten mellan arbetssökande och arbetsgivare fick inte riktigt den uppslutning som de fem tidigare matchningarna. För projektledaren Göran Skoghäll blev slutintrycket därmed lite blandat.
– Det var för få arbetsgivare och arbetssökande för att vi skulle vara riktigt nöjda, tolv arbetsgivare och ungefär 30-40 arbetssökande, berättar han.
– Huvuddelen var äldre människor med invandrarbakgrund. Ett bekymmer är då språket. Det självklart att alla ska få chansen men på många arbetsplatser är det viktigt att kunna tala rätt så bra svenska.
Han berättade att företag som rekryteringsfirman EPAB ansåg mötet vara jättenyttigt, en uppfattning som Gunnar Hermansson på Fenix delade.
Skoghälls högst personliga summering är att de tre åren varit slitsamma men också trevliga.
– Det har varit jättekul ända fram till slutet. Att det kom lite för få idag beror ju faktiskt på att så många har fått jobb, berättade han.
– När jag har fått möjlighet att resa runt och berätta hur vi har lagt upp arbetet här i Vaggeryd har jag särskilt tryckt på två nycklar, dels lunchen som skapar glädje och fest, dels värdet av en intressant föreläsare. Det var nog få ungdomar som visst vem Isabelle McAllister var men alla bilder och selfies tillsammans med henne efter föredraget vittnade om uppskattningen de kände.
Han understryker vikten av att inte klippa av projektet i och med onsdagen. Det är fortfarande många som behöver hjälp för att komma ur arbetslösheten. Men då behövs kontakter och nätverkande för att skapa möjligheterna.
– Men jobbet går inte att göra från Jönköping, understryker Skoghäll.
– Nu har man ringt mig från Jönköping och bett mig fråga om praktikplatser. Det kommer inte att hålla i framtiden att arbeta på det sättet eftersom de personliga och lokala kontakterna är så viktiga.
Kanske dags att reformera SFI så att våra nya svenskar lär sig just svenska även i vår kommun? För att ställa krav på tex närvaro är väl att begära för mycket? Vi måste ta tag i detta om inte vi ska öka skatten ännu mer, för humant kan ingen direkt säga att det är som det är idag när det gäller att ge våra nya medborgare samma chans som ”infödda”. Kanske inte bara rättigheter utan även skyldigheter?