Under veckan som gått har det diskuterats klimatpolitik på högsta nivå i Skillingehus. De tre avgångsklasserna i årskurs nio på Fågelforsskolan har då i rollspelsform genomfört var sin version av FN:s klimat- och miljökonferens.
I dag var turen kommer till klass 9 B att ta den före detta danslokalen i Skillingaryd i besittning för att dryfta dessa mänsklighetens ödesfrågor.
Chrissie Dahlqvist och Marlene Forthmeier höll i trådarna och bör att ha varit tämligen nöjda med elevernas dagsverken.
– Sedan påsk har eleverna fått förbereda konferensen vid lektionerna i tre ämnen; svenska, so-ämnen och no-ämnen, berättade Chrissie Dahlqvist.
– Det har fått vrida och vända på problematiken med utgångspunkt från ett antal länder och områden. Uppgiften har varit att ta reda på om dessa länder själva har orsakat problemen och hur detta påverkar oss.
När det nu var dags för redovisning av de senaste veckornas arbete delades eleverna in i delegationer om tre som representanter för USA, Kina, Somalia, Israel, Arktis, Brasilien och Maldiverna, ögruppen i Indiska oceanen som sjunker samtidigt som havsnivån stiger.
Först fick eleverna presentera sina länders ståndpunkter, problem och möjligheter från talarstolen.
Trion som talade för USA rollspelade särskilt väl och supermaktsfräckt med Julia Ring som förste talesperson. I den mån det fanns några stora miljöproblem i världen så var felet i alla fall inte USA:s…
Men i den debatt som följde gav Brasilien genom Maja Windell lika fräckt svar på tal på ett sätt som faktiskt speglar de verkliga relationerna mellan de båda länderna. Men alla länder hade duktiga talespersoner som efterhand växte in i sina roller på ett successivt men trovärdigt sätt. Bra jobbat.
Efter debatten skulle länderna sedan fördela tvåtusen miljarder till de länder där beloppen skulle kunna göra mest nytta.
Man kunde ju tro alla pengar skulle gå till Somalia, Arktis och Maldiverna.
Men tusen miljarder kronor gick till Putins Ryssland medan Kina fick halva den summan.
– Det har nog paktats en hel del, gissade Chrissie Dahlqvist.
Men någon logik ligger det ju i detta, trots att människor svälter i Afrika och drunknar ute på världshaven. Det är genom klimat- och miljösatsningar i de stora länderna USA, Kina, Ryssland och Brasilien som pengarna verkligen skulle kunna ge resultat på lång sikt. Om de användes rätt.