Barn- och utbildningsnämnden står inför stora utmaningar de kommande åren, med stora lokalbehov och ökande kostnader på över tio miljoner som en följd av ökat elevantal i norra kommundelen. Om man inte bygger nytt.
I skolans lokalutredning som vi berättade om i onsdags beskrivs de utmaningar som väntar under läsåren 2015/16 till och med 2018/19.
Lokalbehovet i förhållande till ett ökande antal elever ser ut såg här:
Enligt den beräknade ökningen av elevantalet kommer det hösten 2017 att saknas skollokaler för cirka 150 elever. Dessutom ska man lämna Östra skolan i Vaggeryd vilket berör 90 elever.
Så här ser det ut skola för skola i Vaggeryd:
Hjortsjöskolan: Nästa läsår blir det trångt. Under 2016/17 använder årskurs 7–9 tre fjärdedelar av högstadielokalerna, den resterande fjärdedelen använd av årskurs 4–6. En eller två elevgrupper har inte plats. 2017/18 behöver årskurs 2017-19 hela högstadiebyggnaden. Se elev grupper (f–6) saknar lokaler.
Träskolan på Hjortsjöskolan: Ska lämnas 2017/18. Övningsbyggnadens andra våning på Hjortsjöskolan används då istället. 50
elever flyttar ut.
Götafors: Ytterligare två till tre nya förskoleavdelningar tillkommer i norr. 2017/18 beräknas två förskoleavdelningar flytta ut från Fenix till Götafors – alternativt till en nybyggnad.
Östra skolan: Moduler, flyttbar byggkroppar, är ett begrepp som använts flitigt som ett redskap för att överbrygga lokalbristen. De fyra kommande åren kommer kostnaden för att använd moduler, enligt skolans lokalplan, att kosta cirka elva miljoner om man man väljer den lösningen.
För Östra skolan i Vaggeryd handlar det om 792 000 kronor kommande läsår och om lika mycket följande år, alltså 3,1 miljoner över fyra år plus frakt- och etableringskostnader samt vatten- och avlopp.
Lägg därtill att Bondstorps skola inte kommer att räcka inte till under åren 2017-2020 då den når elevtopp.
Träskolan vid Hjortsjöskolan faller snart för åldersstrecket.