Moncia Sporrongs brev till kommunstyrelsen om strandområden i Vaggeryds samhälle dit allmänheten inte har tillträde, trots att det är allmän platsmark, har satt fingret på en gammal och öm politisk fråga. Den om en sammanhängande strandpromenad runt Hjortsjön.
För drygt tio år sedan slog debattens vågor höga mot Hjortsjöns sydvästra strand i Vaggeryd när en strandpromenad stakades ut.
Nu aktualiseras frågan återigen. Men varför kommer hon nu med förslaget om allmänna platsmarker nu?
– I början av 2000-talet stakades strandpromenad ut på västra sidan av Hjortsjön. Jag var för strandpromenaden redan då, säger hon.
– Men fega politiker vågade inte stå på sig, när fastighetsägarna utmed sjön slet upp utstakningen och talade om vad de tyckte. Jag kan inte tro att ett fåtal kommuninvånare har rätt att ta lagen i egna händer på det sättet. Vid det tillfället sa jag; att jag skulle återkomma i frågan när jag slutat med politiken och inte måste böja mig för ett majoritetsbeslut. Nu har jag gjort det.
Så här skrev Monica Sporrong i brevet till kommunstyrelsen som hon skickade i söndags:
”Angående strandområde i Vaggeryds samhälle
Det finns strandområden i Vaggeryds samhälle dit allmänheten inte har tillträde, trots att platserna, enligt kommunens fastställda planer, ska vara tillgängliga;
1. På en del områden utgör strandområdet ”allmän platsmark” men allmänheten har
utestängts, genom att stranden har privatiserats av intilliggande bostäder.
2. På andra områden ingår strandområde i intilliggande fastigheter. Eftersom kommunen
i de aktuella fallen inte har löst in den allmänna platsmarken använder fastigheternas
ägare marken planstridigt, som privat tomtmark.
I Vaggeryds samhälle är kommunen huvudman för den allmänna platsmarken. Allmän
platsmark är sådan mark som i gällande detaljplan utgör gata, grönområden och liknande
områden.
Allmänna ju platser är sådan mark, som ska vara offentlig. Kännetecknande för allmänna platser är, att marken ska vara allmänt tillgänglig och avsedd för gemensamt behov.
Att kommunen är huvudman innebär förvaltningsrättsligt att kommunen har ansvar för området och för dess lagstadgade funktion.
Kommunen får lösa in privatägd mark, som enligt detaljplan ska användas för allmän plats när
kommunen är huvudman. Rätten till inlösning är villkorslös och gäller såväl under som efter genomförandetiden. Rätten till inlösning, liksom skyldigheten till inlösning, är reglerad i plan- och bygglagen.
Det finns områden utmed Hjortsjöns, Hjortsjöåns samt Lagans stränder som inte är ( eller upplevs som) allmänrättsligt tillgängliga. I många fall strider den olaga privatiseringen mot gällande regelverk (gällande detaljplaner). Kommunen har skyldighet att tillse, att gällande regler efterlevs. Kommunens ansvar, såsom huvudman, innebär tillsyn samt på en del platser inlösen av allmän platsmark.
Det är olyckligt om kommunen själv följer de lagar och regler som finns. Jag begär härmed att kommunen ska utöva tillsyn och lösa in sådana strandområden som, enligt gällande regelverk ska vara allmansrättsligt tillgänglig.
BRA MONICA!!!!!
ÄNTLIGEN!!!!!!!!!!
Kör i vind!
Rätt skall vara rätt
Bra! Låt inte en handfull fastighetsägare skrämma er, lagen är väl lika för alla? Att hävda tomtgränsen i annat läge är utan verkan, se 1 kap. 1§ Jordabalken. Hett tips!! Kolla på Hitta.se så ser ni på ett ungefär hur gränserna verkligen går..
Monica,
Även om du, som du antyder i din inledning inte bryr dig om demokratin, så gör vi andra det. Läs Grönplan för Vaggeryd.
Kommunen har rätt, men knappast skyldighet att göra åtgärder. När så en demokratiskt vald Kommunfullmäktige beslutar att inte göra sig till åtlöje och strunta i människors rätt till egendom och frihet, så är det vad kommunen ska förhålla sig till.
En fråga! Vad gjorde DU för att underlätta för allmänheten att få tillgång till ön och promenaden de tiotalet år du bodde vid Hjortsjön?
Det luktar jantelag och missunsamhet så det stinker om det…
Märkligt beteende från (S) sida numer, varför kan inte saker få vara? har det välfolkade Bygg & Miljökontoret för lite att göra om så är fallet så kan någon gå hem som i all privat verksamhet. varför går inte trottoaren att gå på vid Boarpsvägen, såg 2 som lyckades med det senast idag. Och man kan tom mata änder där vilket numer blivit en norm för byggnation eller ej. KLåt saker vara nån gång och lägg er inte i allt! Vi ska få folk att flytta hit och inte ifrån!
När Birger Magnusson, Oskar Alm och Mixar Karlsson mfl. Byggde i början på 1920 talet visste de nog inte vad framtidens riksdagsbeslut skulle leda till. I mitten på 1940 så klubbades park o plantering igenom som innebär att området närmast vattnet var skyddat och inte fick bebyggas, detta tror jag inte någon såg som ett problem då det endast var brygghusen som låg vid vattenlinjen och dessa började ändå försvinna eftersom vi nu var ett modernt samhälle som hade vatten inomhus och således kunde tvätta inomhus. Det var ju då ändå ingen som intresserade sig för det (otjänliga vattnet) vid Hjortsjöns södra sida. 1986 kom sedan lagen som i dag gör det möjligt för kommunen att använda sig av expropriationslagen för att tillskansa mig mark enligt expropriationslag (1972:719) 2kap 1§. Mer än 60 år efter inköp av dessa tomter, skall man nu komma på att vi måste kunna vandra runt Hjortsjön utan någon som skymmer utsikten det minsta och riva upp det livsverk som Munksjöarbetarna en gång byggde upp.
Idag är är ca. 85% utmed Hjortsjöns strand tillgänglig för ett dopp för tårna i sjön men för vissa räcker detta inte utan de vill ha mer, jag kan inte tolka detta mer än som avundsjuka.
Som kommuninnevånare vill jag knappas att våra skattepengar läggs på att lösa in strandremsor eftersom detta kan bli mycket dyrt (fastighetens värdeminskning + 25%) Det jag vill är att kommunen återtar kontrollen längs de sträckor där fastighetsägaren hävdar sin tomt utanför fastighetsgräns.
I vaggeryd tycks den rådande uppfattningen vara att lagar och förordningar är en gottepåse med rekommendationer där man väljer och vrakar vad som behagar. Man ser fenomenet exempelvis i trafiken och hur man parkerar. ”Högerregel nä inte i den här korsningen”
Och om man lagt rabarber på en strandremsa som passar fint längst ute på tomten så verkar man kunna komma undan med den saken också. Eller om man fäller ned träd som skymmer sjöutsikten framför nybyggda villan. Om brottet begåtts länge nog eller om man tillhör rätt socialgrupp går allt finemang
Geji,
Det som är frågan här, är om kommunen ska expropriera mark från enskilda medborgare för att möjligöra en promenad alldeles intill Hjortsjön. En våldtäkt på personlig integritet och personlig egendom.
Du kan idag promenera runt hela sjön utan att missta sjöutsikten en enda meter av promenaden,så vad är det egentliga skälet för en sådan här motion? Avundsjuka, missunnsamhet eller oförmåga att förstå att människor har rätt till sin egendom?