Den så kallade hälsotrenden är stark. Hundratals människor tränar regelbundet i sporthallens I styrketräningslokal. Det gäller också elever Hjortsjöskolan.
I just styrketräningslokalen – av alla platser – lär de sig att både arbeta självständigt och ta ansvar!
Den som tvivlar kan göra ett studiebesök i gymet i sporthallskällaren. Där har den nya folkrörelsen i Vaggeryd slagit rot, den som fått vaggerydsborna att träna mer och hårdare än någonsin tidigare. Här möts ett myller av människor i alla åldrar; kroppsbyggare, pensionärer och ungdomar i alla åldrar i en härlig mix.
Grundförutsättningarna för högstadielevernas regelbundna styrketräning har skapats av den senaste av många läroplaner . Den har öppnat vägen för att låta eleverna arbeta självständigt med totalt ansvar för den fysiska träningen inom ramen för vad vi kan kalla för ”Hjortsjöskolan-modellen”
– Det som står i den senaste läroplanen om att lära elever att arbeta självständigt och ta eget ansvar för den fysiska träningen stämmer väl med hur vi arbetar. Egentligen har vi jobbat på det sättet i många år och skapat en väl fungerande apparat för hur det ska gå till, säger gymnastikdirektör Ann-Katrin Löfstedt.
– Det finns en anledning till att det här fungerar så bra och det är att vi har allt samlat på en och samma plats. Tillgången till en fin sportanläggning med ett gym har varit helt avgörande. Det är helt perfekt. Vi har också ett väldigt bra bra samarbete med Waggeryds Atletklubb. Vi får låna deras utrustning och samtidigt hjälper det atletklubben att rekrytera nya medlemmar. Dessutom hjälper vi ungdomar att ta ansvar för sin träning. Vi vet ju att en god fysik också bidrar till god psykisk styrka.
Läroplaner är en sak – det viktiga är naturligtvis hur man använder dem.
Just nu stämmer den här inriktning som valts på Hjortsjöskolan ovanligt väl överens med den allmänna hälsotrenden. Det är mycket vanligt att elever uppsöker styrketräningslokalen även utanför lektionstid.
– Det är roligt att vara här och träna och samtidigt vet jag att jag bygger upp och stärker kroppen. Jag tror att jag kommer att fortsätta att styrketräna så här även efter att att jag har gått ut nian, säger en av eleverna, Elin Randåker.
Det är under den sista delen av årskurs åtta och under det nionde året som eleverna ”flyttar in” på gymet.
– Varje elev får ett unikt program format efter sina behov. Det tror jag inte att så många andra skolor kan erbjuda, säger Ann-Katrin Löfstedt.
I årskurs åtta handlar träningen mycket om att bygga grunden för de större muskelgrupperna. I årskurs nio handlar det om individuellt utformad och detaljerad träning för vader, ben, mage, bål, rygg, bröst, axlar, armar, rygg. Allt ska dessutom redovisas skriftligt i protokoll, från uppvärmning till nedjoggning. Inget fusk här inte.
Och detta ställer eleverna upp på:
Erik Wingren spelar fotboll och inser att han framför allt måste stärka låren och muskelgrupperna kring knäna för att undvika skador.
– Det är väldigt bra, och framför allt roligt att få komma hit och träna under skoltid. Jag försöker bygga upp de delar av kroppen där jag är svag, säger han.
I nionde klass är eleverna helt självgående samtidigt som svårighetsgraden och intensiteten anpassas till individens behov.
Elin Randåker tränar dans tre gånger i veckan. Träningen på skoltid ger henne goda möjligheter att komplettera träningen på dans med att bygga upp hela kroppen.
– Det är verkligen kul att vara här. Jag känner att jag blir starkare för varje gång. När man dansar är det viktigt att hela kroppen är stark, säger hon.
Det hade naturligtvis inte fungerat om talesättet flumskola hade talat sanning. Tvärtom, här är det fokusering, ordning och reda som gäller på ett beundransvärt sätt.
Det enda negativa är att gymet är så flitigt utnyttjat att verksamheten blivit trångbodd. Jakten har börjat på ökade utrymmen. Frågan är hur politikerna kommer att ställa sig till denna Vaggeryds nya folkrörelse där ungdomen går i spetsen.