Är socialnämndens svarta hål, det som som slukade rekordbelopp och kraschade den kommunala budgeten för 2014 redan ett minne blott?
Den bokslutsprognos som presenterades i samband med tertialbokslutet berättar nämligen om ett ekonomiskt läge för socialnämnden som ser betydligt ljusare ut än för ett halvår sedan.
Det så kallade tertialbokslutet, det som beskriver det ekonomiska läget för socialnämnden efter fyra månader, säger –2,3 miljoner. Prognosen för helåret talar om –7 miljoner vilket i runda slängar innebär ett förbättrat resultat med 13 miljoner. Bokslutet för 2014 bottnade nämligen på hela – 19,7 miljoner.
Om man bryter ned helårsprognosen för 2015 på de två förvaltningarna berättar den om – 2,8 miljoner för vård och omsorg – återstoden på dryga fyra miljoner faller på individ- och familjeomsorg.
Men ingen ansvarig vågar i dagsläget ta något för givet. Siffrorna kan snabbt skena åt fel håll, det anser avgående individ- och familjeomsorgschefen Annika Åberg.
– Just nu talar prognosen om ett underskott på helåret för Ifo på fyra miljoner. Men läget är väldigt svårförutsägbart, konstaterar hon.
– Just nu ligger vi bra till på barnsidan med lägre kostnader för institutionsplaceringar. Men det kan snabbt dyka upp ett par placeringar som per person kostar 4 000 kronor dygnet och då blir läget ett helt annat. Det är bara att hoppas men vi är ju bara i maj…
Nämndordföranden Gert Jonsson (M) vägar heller inte ta något för givet. Han ryggar för varje påstående att fjolårskrisen skulle vara över.
– Men det ser i alla fall bättre ut än förra året då vi ju hamnade väldigt snett, vågar han konstatera.
– Det är så mycket som är styrt av pågående insatser att vi kommer att begära en tilläggsbudget på fyra miljoner, alternativt anvisningar hur vi ska klara underskottet. Men det är ingen som vet hur det skulle gå till.
Framför allt är det stora insatser för vuxna som tynger budgeten. Det balanseras av att man lyckats rekrytera socialsekreterare med längre erfarenhet med allt vad det innebär av ökad stabilitet i beslutsfattandet.
En rad viktiga beslut har fattats. Så kallade nyckelgömmor för effektivare resursutnyttjande inom hemtjänsten har införts. Dessutom har förvaltningen jobbat sig igenom ett antal stora ärenden, åtta platser på Sörgården är borta. Och så vidare.
Nämndens vice ordförande Malin Claesson (S) pekar på just detta att flera åtgärder vidtagits, men så nyligen att man ännu inte kan se resultatet av dem.
Gert Jonsson understryker att det måste komma fler förslag på förbättringar som hjälper nämnden att hitta en långsiktig färdriktning.
Men han ser alltså inte början till slutet på krisen – möjligen slutet på början för att citera en engelsk partikamrat till nämndordföranden.
Hallå!
Åtta platser borta på Sörgården. Var finns valfriheten – tvingar man kvar folk hemma. Jag tror många skulle vila komma in på Sörgården. Själv skulle jag gärna vilja välja att komma dit när den dagen kommer…