Med en mötestid på cirka 32 minuter satte kommunfullmäktige nytt säsongsbästa för 2015. Men det snabbt överstökade sammanträdet i Byarum innebar trots det ett inte helt ointressant sammanträde. Det berodde på Stiftelsen Regementsheden.
Kommunfullmäktige hade till uppgift att ta ställning till redovisningen för Stiftelsen Regementsheden 2014. Det gjorde kommunfullmäktige, men inte utan att visa ganska stort missnöje med redovisningen.
I spetsen för kritiken mot redovisningen stod Mats Oskarsson (M) som upprepade sin kritiska inställning från förgående år.
– Redan då begärde jag en bättre redovisning av Miliseum och dess ekonomi, men beklämmande nog var det ingen som ville svara. Nu ser vi samma sak hända ingen. Jag får tyvärr en känsla av att man inte vill redovisa vad det kostar, sa Oskarsson som begärde ett klargörande av hur stort belopp det kommunala stödet till Miliseum omfattat och hur många som besökt Miliseum under 2014.
– Man kan av redovisningen tro att kommunen överhuvudtaget inte lagt några pengar vilket vi vet inte är sant. Men det tycker jag är rimligt att vi får veta eftersom kommunen spenderat nästan lika mycket på Miliseum som på skolan här i Byarum. Rimligtvis finns det en kassaapparat på Milseum.
– Och varför får vi inte veta kostnaderna för personalen. Nä, detta är för dåligt gjort , konstaterade Oskarsson med en gliring till medaljutdeningen i samband med årsavslutningen i december 2014:
– Det är knappt man tror att det är sant att Stiftelsens ledamöter har spenderat 63 000 kronor på förtjänsttecken till varandra!
Roger Ödebrink (S) delade i mycket Mats Oskarssons kritik:
– Det är inte ofta jag håller med Mats Oskarsson. Men det gör jag i det här fallet, detta är för dåligt, konstaterade han.
– Det må handla om petitesser och små felräkningar med siffror inte stämmer. Men vi har rätt att begära bättre i kommunal redovisning.
Ingen av de två ville dock gå så långt att de föreslog att redovisningen underkändes.
Det begärde istället Jan-Olof Svedberg (SD).
Men på förslag av Berry Lilja enades man istället om att godkänna redovisningen men att begära en redovisning med svar på de frågor om kommunala kostnader och besökstal som framför allt Mats Oskarsson ställde.
Roger Ödebrink synade Regementshedens redovisning i sömmarna och fann den otillfredsställande. Göran Lemke, Kenth Williamsson, Malin Claesson, Berry Lilja och Ewa Magnusson begrundar visdomsorden. I bakgrunden skymtar vid huvudaktören i frågan, Mats Oskarsson.
Det är otroligt hur två fullmäktigeledamöter kan vara så dåligt pålästa efter flera årsbokslut.Hur många andra beslut grundas på aviga känslor och inte på förstånd och fakta av sådana ledamöter. Inte konstigt att kommunens bokslut ser som det gör.
Ja, du Bengt..
Det var inte bara två i Fullmäktige som ifrågasate redovisningen. Det var ett enigt Fullmäktige som beslutade att begära in kompletteringar gällande redovisningen.
Det är väl inte förmycket begärt att Kommunens invånare som satsat 10-tals miljoner på detta projekt,får reda på vart bidragen gått till.
Tex.löner.
Lennart Charlie
Mats Oskarsson och Roger Ödebrink och alla andra, visste ni inte ens vems bokslut ni beslutade om? Det var Miliseums, och Miliseum kan inte använda andra kommunala pengar än dem som redan beviljats i demokratisk ordning. Den som vill veta vad Miliseum kostar Vaggeryds kommun, ska naturligtvis titta i Vaggeryds kommuns bokslut! Där syns lönekostnaderna och en del annat som ni varje tidigare år borde ha läst igenom innan ni godkände kommunens årsbokslut. Fanns det verkligen inte i fullmäktige någon enda person som hade detta klart för sig? Se till att läsa på bättre, nu när ni t.o.m. får betalt för att sitta i fullmäktige!
Linnéa Hugosson, f.d. journalist
lennartcharle
En till som inte läst och förstått. Tiotals miljoner i bidrag är en villfarelse och dessutom osanning.
Nej, Mats Oskarsson, medaljerna har inte kostat Miliseum eller kommunen ett öre. Det är statliga pengar från Sveriges Militärhistoriska Arv, SMHA, som beviljats enkom för detta ändamål och inte kan användas till något annat, och det borde förstås ha framgått tydligare. För att få ett bra partipris beställdes ett stort antal, 170, mest brons, som beräknas räcka ”i all överskådlig tid”. I julas delades 22 ut, ett uppdämt behov efter tre års omfattande arbete i inledningsskedet. De flesta mottagarna var ideellt arbetande personer, som enligt tillgänglig statistik lagt ner cirka 10.000 (tiotusen) oavlönade arbetstimmar under dessa tre år. Kostnaden för belöningen är ju försumbar, utslagen per timme.
Själv tycker jag nog att medaljer är ett lite otidsenligt sätt att belöna, men du Mats får gärna ge något bättre förslag att uppmuntra de många människor som entusiastiskt hjälpt till att bygga upp och sköta ett fint och fungerande museum. Du är också själv välkommen till Miliseum och arbeta gratis; det finns alltid saker att hjälpa till med.
Min man satt i Miliseums styrelse flera år men har aldrig tagit ut något arvode där och inte varit med och beslutat vem som skulle få medaljer.
Mats Oskarsson, hur mycket betalt får du per timme för ditt uppdrag i kommunfullmäktige? Ni har ju själva beviljat er arvode. Räkna då inte in den tid som ska användas hemma för att läsa in handlingarna, för det verkar inte som om du och en del andra gör.
Kasta sten i glashus??
Linnéa Hugosson, f d journalist som försöker ta reda på fakta i stället för att svamla.
Synd att vare sig Bengt eller Linnea var på plats i går. Då hade ni förhoppningsvis kunnat svara på min fråga om antalet besökare och om siffrorna inom parentes i redovisningen var för förra året. I mitt inläg ställde jag endast frågan om detta. Berörde inte den ekonomiska redovisningen överhuvudtaget i mitt inlägg. Att vi inte skulle veta eller förstå att det var årsredovisningen för Miliseum är rena nonsen att påstå.
Om man nu utger sig för att var förre detta journalist så kanske man ska ha lite fakta i det man skriver.
Hej Bengt,
Du som normalt är en klok man, varför lyssnade du inte förra året, då du var på plats? Istället talade om att du var jävig och inte skulle svara på frågor? ( Det är ju två skilda saker, du kan vara jävig, men ändå svara på frågor, det hade varit på sin plats) I år orkade/ville du inte vara närvarande, trots att redovisningen hade samma brister. Då är det min plikt att ifrågasätta!
Svara bara på de enkla frågor jag hade, vilket borde vara en smal sak, så kan vi vara nöjda med redovisningen helt och hållet. Vi medborgare som inte var entusiastiska för Miliseum kan ju bli omvända! Men, när du som Ordförande inte redovisar antal betalande besökande, utan redovisar antal personer som befunnit sig i Miliseums närhet eller bara träffat någon som arbetar på Miliseum, som besökare, så triggar det mina taggar.
När man sedan, av någon anledning inte har anställda på Miliseum, utan dessa anställs av kommunen, helt utanför redovisningen, så kan man misstänka att det är något på tok. Jag har ytterligare en fråga: Vad kostade varje besökare på Miliseum, alltså de som kom för att besöka det vi betalat 10-talet miljoner för att skapa, per person? Inte specialutställningar, inte de som geocachar, utan de som vill se det museum vi skattebetalare byggt upp. Kostar de 200 eller 2000 kr per besök?
Hej Linnea,
Det är ju en del av min kritik, varför redovisas löner till anställda inte i Årsredovisningen? Vi har beviljat pengar till projektet, men de syns inte, de anställda är redovisade i kommunens Årsredovisning, vilket gör det omöjligt att se vad Miliseum kostar.
De beviljade pengarna ska naturligtvis finnas i årsredovisningen, liksom kostnaderna. Hur ska vi annars kunna utvärdera vad vi får för pengarna?
Att arbeta ideellt innebär att man inte förväntar sig någon ersättning. Det är själva definitionen! Man arbetar med något som man är intresserad av och får en viss tillfredställelse av det. Det är belöningen!
Jag är den förste att ge applåder till ALLA som gör det!
I kommunfullmäktige har vi under min tid där gått från att vara helt utan ersättning till att få ett arvode på 500 kronor per möte. Jag kan se att detta ändå är ett organ som kräver en del, och för en del, är det en ersättning för det arbete de lägger ner, jag kan vara utan dem för att jag är lyckligt lottad.
– Faktum är, går det att lösa, så skänker jag gärna alla mina kommunala arvoden till Miliseum, om ni bara ger en rättvisande bild av verksamheten!
I mina ögon är Miliseum en hembygdsförening, men med extremt goda tillskott av skattepengar, kommunala, statliga och från EU, alla skattepengar vi alla betalt via skattsedeln. Din man och du kan säkert se skillnaden i existensbetingelser mellan de olika formerna, vilka enligt mig är helt orimliga.
Jag kan inte se att jag kommer arbeta på Miliseum, av den enkla anledning att jag inte är intresserad. -Jag kom hem vid 22-tiden efter styrelsemöte i den föreningen som intresserar mig. Som ordförande i kommunens största förening, så lägger jag mer ideell tid än de flesta, för det jag brinner för.
– Ja, om du undrar, vi klarar oss gott utan att bidrag av skattepengar, vi i Hooks GK är ju framför allt en förening för vuxna, så det är som det borde vara överallt.
Skattepengar ska gå till vård, skola och omsorg, inte vuxnas fritidsintressen.
Bästa kommunpolitiker,som medborgare i Vaggeryds kommun förväntar jag mig att ni förvaltar mina skattepengar väl och gör rätt prioriteringar avseende kommunens olika utgifter.. Sluta med att slå er för bröstet och tävla om vem som vet bäst.. Om nu kommunfullmäktige som är kommunens högsta beslutande församling mellan valperioden till kommunfullmäktige och finner de att de olika inkomna redovisningarna har sin brister eller finner att det är läge att påpeka om förtydligande så är det också kommunfullmäktiges skyldighet att göra det.. Och skulle det av en händelse vara en nyhet för kommunens politiker så vill jag bara upplysa er om, att det finns medborgare i Vaggeryds kommun som faktiskt inte mår så bra inombords på grund av en allt mer åtstramande ekonomipolitik i Sverige… Var måna om era medborgare för utan dem har ni ingen plats i kommunfullmäktige..