Lagom till semester och sommar är det dags för kommuninvånarna att stifta bekantskap med ett nytt begrepp, Ekomuseum Vaggeryd – en satsning som gör kommunen unik i de här sammanhangen.
Ekomuseum Vaggeryd invigs 1 juni och är den nya benämningen 98 kulturhistoriska platser och byggnader runt om i kommunen som hembygdsrådet har låtit märka ut.Ekomuseet är i sig inget unikt, annat än som en beståndsdel i omfattande helhet.
– Jag tror inne att det finns någon annanstans i landet där man presenterar sin historia på samma breda sätt som vi gör i vår kommun, säger Ola Hugosson.
Han pekar då på hembygdsböcker, stads- och byavandringar, släktforskning, hembygdsaftnar, studiecirklar, föreläsningar och nu användningen av multimediateknik.
I detta arbete ar Ola Hugosson varit en förnyare . Han var genom sina datakunskaper den som förnyade arbetet med hembygdsböckerna och dessutom den som i realiteten kläckte den ide´som idag har lett fram till Ekomuseum Vaggeryd.
Redan för ett par år sedan började han märka ut intressanta platser i hans hemsocken, Åkers socken. Nu finns dessa skyltar överallt –nästan.
–Vi är väldigt tacksamma för att vi har fått ta del av Olas kunskaper. Hans ide var så bra att vi nu är igång i de flesta hörnen av kommunen, konstaterar Lars Erik Joakimson som är ordförande i Waggeryds Museiförening.
Ingen har väl kunna undgå att lägga märke till de informationstavlor som under de senaste veckorna har skjutit upp som svampar ur jorden vid intressanta platser lite varstans runt om i kommunen. Några har dessvärre redan hunnit utsättas för skadegörelse.
På varje tavla finns historisk information om platsen med fördjupad information på Riksantikvarieämbetets hemsida platsr.se.
– När jag började fundera på hur detta skulle kunna läggas upp sökte jag först en lämplig server. Det visade sig att riksantikvarieämbetet hade en sådan och det lät tillförlitligt. Jag fick också god hjälp därifrån och sedan började det rulla igång så smått, berättar Ola Hugosson.
– Min tanke var från början att skapa en ett museum i datorn där man kunde plockade åt sig information kring de bitar man var intresserad av. Men att få komma ut på platsen ger ett helt annat intryck. Jag tror att budskapet sitter bättre, att man verkligen känner att det var här dessa människor jobbade och kämpade för att bygga vårt land.
Han understryker att de är viktigt även för dagens ungdomar att lära sig hur samhället formats under 1900-talet då Skillingaryd och Vaggeryd förändrades från bondbyar till dagens samhällen. Ekomuseum Vaggeryd har sannerligen mycket spännande att erbjuda.
Ett stort Tack till Hembygdsrådet och dess duktiga medarbetare
som på ett informativt och överskådligt sätt låtit oss kommunmedborgare ta del av vår historia!