Det blev ett lugnt informationsmöte om minkutsläppet när 80 personer kom till Skillingehus i Skillingaryd, men samtidigt var det en hel del kritik mot brist på agerande från främst kommunen och länsstyrelsen.
Det hade gått elva dagar sedan det första minkutsläppet i Elgebo utanför Skillingaryd och några dagar sedan motsvarande i Bårestorp utanför Skillingaryd.
Av totalt kring 21.000 minkar är fortfarande omkring hälften försvunna. De flesta av dessa väntas gå en svältdöd till mötes.
Syftet med mötet var att informera om vad man gör från myndigheternas sida och ge tips till allmänheten.
– Vi ska ha en utvärdering under fredagen, säger Lars-Göran Andersson som är räddningschef och beredskapssamordnare.
I panelen fanns tjänstemän från polisen, kommunen och en från ett försäkringsbolag.
Ingen från länsstyrelsen medverkade och inte heller någon politiker. Detta kritiserades av flera i publiken. en del tyckte också att informationsmötet tillkommit alldeles för sent. Man borde ha agerat direkt efter det första minkutsläppet och inte som nu 1,5 vecka efter.
Bengt-Göran Johansson bor i Harfall bara drygt en kilometer från minkfarmen i Elgebo. Han berättade att han kontaktade kommunen redan under tisdagen för att få ett snabbt agerande men inget hände. Han var mycket kritisk mot att kommunen exempelvis inte infört skottpengar på mink.
– Det viktiga är att skjuta de minkar som är lösa och skottpengar skulle göra många intresserade av att skjuta, sa Bengt-Göran.
Själv har han skjutit ett stort antal minkar men fortfarande finns det mängder med mink i skogarna. En del har även sökt sig till samhällena. Mink har nått så långt bort som Värnamo och Gnosjö.
Ingen kritik riktades mot minknäringen utan de flesta verkade ha stor förståelse. Många uttryckte hur synd det är om minkarna nu. De blir magrare och magrare och många går svältdöden till mötes.
Alla ville dock inte tro på kommunens information om att nästan alla minkar går döden till mötes så snabbt. Framför allt jägare pekade på att minken kan klara sig.
Göran Magnusson och Mattias Lindbom från polisen efterlyste fler tips. Man stirrar sig inte blint på de uppgifter som finns att Djurens Befrielsefront tagit på sig utsläppen. Man kan inte åtala en grupp utan måste ha teknisk bevisning mot enskilda.
– Det här är den största naturkatastrofen som skett i kommunen. Det är skamligt att man inte agerat kraftfullare, påpekade Bengt-Göran Johansson.
Det var även kritik mot att torsdagens möte utlysts så sent men från kommunen försvarade man sig med att det handlade om att ordna ett möte snabbt denna vecka och inte vänta till nästa.
– Det är grov kriminalitet att släppa ut minkar och det drabbar hela samhället, inte bara de som har minkfarmar, påpekade någon.
Lage Israelsson som är ”kommunal skytt” berättade om svårigheter och möjligheter. Det finns en hel del hinder för en skytt.
– Vi jobbar för kommuninvånarnas bästa, sa räddningschefen Lars-Göran Andersson.
Från kommunen påpekade man bland annat att personal från arbetsmarknadsenheten engagerat sig i att fånga mink och att man på hemsidan har information om det som hänt och vad man kan göra som privatperson.
Det kom även frågor om hur bevakningen är vid minkfarmarna. Det kanske kommer fler minkutsläppet.
Från polisen och medverkande minkfarmare framkom att det finns bevakning och att den är skärpt. Vaktbolag är inhyrda och polisen har också agerat. Exakt hur kan man inte avslöja.
Vi får säkert anledning att återkomma om minkutsläppen.