I kväll är det meningen att alla oklarheter kring användningen av kommunvapnet ( hjulet) kontra platssymbolen (v:et) skall redas ut.
Det sker i samband med ett offentligt möte på Skillingehus som är föranlett av en skrivelse från hembygdsrådet.
I den skrivelsen begärdes ett förtydligande av hur de båda symbolerna används. Anledningen till brevet är att många anser att platssymbolen kommit att användas allt mer i olika kommunala sammanhang på bekostnad av kommunvapnet. Frågan har dessutom varit uppe till behandling i kommunstyrelsen.
Själva symbolen i Vaggeryds kommuns vapen är ett vagnshjul som symboliserar den vagnsindustri som har dominerat näringslivet i Vaggeryds- och Skillingarydsområdet under århundraden. Industrin var organiserad med serietillverkning ute på gårdarna i kommunen. Smed- och timmermansyrken var därför väl representerade. Senare blev båda dessa yrken också basen för dagens möbel- och metallindustri.
Vagnhjulet representerar på så sätt båda yrkena.
Originalet för Vaggeryds nya kommunvapen färdigställdes i september 1988 av Erik Klini. Efter beslut i kommunstyrelsen den 9 februari 1994 fick E4:an utsmyckningen bestående av ett vagnshjul som skulle representera kommunen och den numera vedertagna devisen ”kommunen där hjulen alltid snurrar”. Konststycket bestående av ett ”Hjul” som representerar kommunen finns fortfarande uppställt på Vaggeryds trafikplats längs med E4:an. Arbetet med konstutsmyckningen utfördes av konsult Kent Henriksson.
Platssymbolen skapades i samband med visionsarbetet 2012–2013. Då uppdaterades kommunens grafiska profil med en platssymbol som är fri för alla att använda. Men vad står den för och hur får den användas? Symbolen är ett sätt att grafiskt förmedla bilden av Vaggeryds kommun och ska enligt kommunens hemsida finnas med i all marknadsföring, till exempel i broschyrer och på affischer, vid evenemang och aktiviteter. Symbolen ska alltid kombineras med logotyp eller kommunvapen.