Vaggeryds kommun klättrar från plats 169 till 117 när tidningen Miljöaktuellt för sjunde gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete.
– Vi gratulerar Vaggeryds kommun som klättrar från plats 169 i fjolårets rankning till plats 117 i år. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Miljöaktuellt.
Granskningen visar att kommunerna är pådrivande i det svenska miljöarbetet med klimatmål som är mer ambitiösa än de nationella, genom användning av offentlig upphandling som ett kraftfullt verktyg och genom att hänsyn till ekosystemtjänster får en allt mer framträdande plats. Sveriges bästa miljökommun 2015 är Örebro, följd av Lomma och Göteborg.
Miljöaktuellts kommunrankning mäter årligen aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet. Den baseras på en egen enkät och på aktuella uppgifter från Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, ”Kolada-databasen” (Kommun- och landstingsdatabasen), Boverkets miljömålsenkät, Håll Sverige Rent, Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
Årets granskning visar att kommunerna driver det svenska miljöarbetet framåt, bland annat genom tuffa klimatmål som är ambitiösare än de nationella. Exempelvis har andelen kommuner som infört en köttfri dag i veckan i kommunens matserveringar ökat med 35 procent sedan förra året. En annan positiv trend är att andelen kommuner som använder ekonomiska styrmedel, exempelvis genom offentlig upphandling, för att minska koldioxidutsläppen från samhällsbetalda transporter ökar.
– Det är kommunerna som är motorerna i det svenska miljöarbetet eftersom de i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo.
Miljöaktuellts granskning visar vidare att hänsyn till ekosystemtjänster får en allt mer framskjuten plats i kommunernas planering. Nästan sex av tio kommuner tar dessa hänsyn, vilket är en ökning med 14 procent sedan förra året. Ekosystemtjänster är naturens gratistjänster som vi människor drar nytta av, direkt eller indirekt, exempelvis pollinering av grödor och översvämnings- eller bullerskydd i form av olika grönområden.
Allt är inte lika positivt i Miljöaktuellts granskning. Fortfarande är det endast var femte kommun som har eller säger sig ha tydliga direktiv som utesluter finansiella investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan. Det är en oförändrad andel jämfört med förra året.
– Här finns stor förbättringspotential, kommunerna är viktiga aktörer på de finansiella marknaderna. Årets vinnare Örebro visar att det är fullt möjligt att helt utesluta finansiella placeringar i olja, kol och gas, säger Mikael Salo.
Sveriges bästa miljökommun Örebro fick 47,26 poäng i undersökningen, av sammanlagt 60 möjliga. Tvåan, Lomma kommun, fick 46,38 poäng. På tredje plats kom Göteborgs stad, som fick 45,94 poäng. Vaggeryds kommun fick 29,38 poäng vilket räckte till plats 117.