Om du inte bor tillräckligt nära ån, eller något annat vattendrag så kan du göra som Jonas Svensson i Vaggeryd. Han slår i spets på tomten och hämtar upp grundvatten till trädgården.
– Och för att barnen ska få bada i vattenspridaren om det kommer varma dagar, säger Jonas.
Använder du mycket vatten under sommaren och inte vill betala för varje liter som går åt, så kan du göra som många andra gjort här i kommunen redan. I våra sandiga marker är det hyfsat lätt att borra eller slå ner en spets i grundvattnet. Många har gjort det och fler gör det. Man behöver komma ner mellan fyra och sex meter innan man kommer ner till vattnet.
– Jag har skruvat ett tag här. Man får ju inga blåsor när man är arbetare, men jag är glad att brorsan hjälper mig med, säger Jonas och häver upp sand med sin hemmasnickrade manuella borr.
Sandhögen bredvid hålet i marken växer, sakta men säkert. Sanden som kommer upp börjar bli fuktig.
– Se, nu närmar vi oss vattnet. Nu går det inte borra mer, nu behöver jag slå mig nedåt, säger Jonas.
När hålet är tillräckligt djupt så det nått en och en halv meter ner i grundvattnet slår han sen ner en spetsig metallspets ner i hålet. Över spetsen sitter ett nätrör som silar bort sand från vattnet. Grundvattnet leds in i röret genom en sug och sugen drivs av en motor.
– Det är rätt vanligt här i kommunen. Vi har slagit ner några spets och hjälpt kunder att koppla upp den mot motorn, berättar Tommy Persson på T. Perssons VVS.
Han jobbar med kunder i kommunen men kommer från Forsheda.
– När jag kom hit märkte jag att det var väldigt vanligt med spets här. Uppåt Värnamo är det inga som har detta. Det måste vara sandig mark, annars går det inte, säger Tommy Persson.
Hemma hos Jonas Svensson i Vaggeryd börjar det dra ihop sig för att få upp vattnet. Eftersom det är ganska kallt när det kommer upp ska det få värma sig i en tank innan det används.
– Man vill ju varken chocka blommor eller barn, säger Jonas Svensson.
Ja bara det inte är TRI man får upp för det finns det ju en hel del i marken också i Vaggeryd.