Det sägs finnas 550 miljoner kilo blåbär i skogarna och en del av dem finns i Östbo.
Det verkar nämligen vara mycket gott om blåbär nu även om de kanske behöver några dagar till för att mogna ordentligt.
– Blåbären markerar starten på den vilda bärsäsongen, som sträcker sig ända in på senhösten med skörd av björnbär, lingon, slånbär, nypon och havtorn, – för att nämna några favoriter. Men ändå är kanske blåbäret det mest karakteristiska för den svenska naturen. Det sägs att 17% av Sveriges markyta täcks av blåbärsris, som har gett namn åt vår vanligaste skogstyp: blåbärsgranskogen, uppger man på webbsidan www.dagsattplocka.se/blabar.
– Det fina med blåbär är att de går att använda till så mycket mer än bara vanlig sylt eller marmelad, även om det nog är det enklaste och mest beprövade sättet att konservera bären. Prova till exempel att plocka de unga bladen och koka te på dem – det är supergott!
– Det har väl knappast undgått någon att blåbär är otroligt nyttiga. Exempelvis innehåller 100 g bär 8 mg C-vitamin. För att bevara alla antioxidanter kan det vara bra att inte koka bären för länge eller på för hög temperatur, utan istället försöka hitta andra sätt att konservera dem. En bra metod är att torka dem på väldigt låg temperatur. Ett ännu mer effektivt sätt är att helt enkelt frysa in dem – det är underbart att alltid ha frysta blåbär att lägga i smoothies eller på frukostgröten!
– Ett praktiskt sätt att bevara bär och frukter är att göra så kallat bärläder eller fruktläder. Det är helt sockerfritt och kanske världens bästa godis. Genom att mixa/mosa råa bär innan torkning går processen dessutom lättare. Rulla de torkade bitarna och klipp till godisremmar, eller riv dem i små munsbitar som kan läggas på gröten. Bärläder är en fin julklapp som du kan förbereda redan nu, eftersom det håller sig i minst ett år. Här finns ett recept på blåbärsläder.
– Ofta förväxlas blåbär med odon, även om de går lätt att skilja åt. Odon har mycket högre och kraftigare ris, samt blågröna blad med hela kanter och rundade spetsar. Blandar du ändå ihop de två bärsorterna gör det inget, för odon går också utmärkt att äta, står att läsa på www.dagsattplocka.se/blabar.
Det finns gott om blåbär nu. Foto: Skillingaryd Nu/Värnamo Nu