Passagerarna i den turistbuss som vid lunchtid gjorde ett stopp vid Byarums kyrka hajade säkerligen till inför den märkliga synen:
Fem vuxna personer som kröp omkring på en stor stenhäll ute på kyrkogården.
Vad resenärerna inte visste var att det handlade om verklig kulturvård, att de fem inte var några turister vem som helst som granskade den liggande gravstenen. Det var Lars Andersson och Håkan Johansson från Byarums pastorat som detaljstuderade resultatet av renoveringen av den ärevördiga familjen Odenkrantz gamla gravsten tillsammans med länsantikvarie Mattias Sörensen, byggnadsantikvarie Britt-Marie Börjesskog samt entreprenören från firman Stenkonservator, Cecilia Strömer.
Kyrkogårdsförman Lars Andersson hade kallat höga vederbörande från Jönköping för överläggningar kring en fortsättning på arbetet med att rädda och restaurera gamla gravstenar. Projektet startades för några år sedan och går nu in i nästa fas.
– Vissa gravstenar anses i många fall som värdefulla värdefulla kulturföremål som vi är ålagda att sköta enligt kulturminneslagen, berättar han.
– Det är inte första gången som projekt av det här slaget genomförs här. I en första fas inledde vid med fem stenar för tre år sedan, samtliga på Byarums kyrkogård, Nu fortsätter vi med fem stenar i Svenarum och en Byarum.
Projekt bekostas av så kallad kyrkoantikvarisk ersättning och omfattar inte enbart restaurering av stenar utan också av presentation av personerna.
Men vilka stenar ska bevaras? Urvalet handlar förstås om avvägningar mellan länsmuseets kring tekniska tekniska värderingar av exempelvis smidda kors och inhägnader av gravplatsen och den lokala kompetensen med personkännedomen.
Kommunens begravningsombud Uno Jonsson är också djupt delaktig i processen. Han konstaterar att det är viktigt att få ordning på hanteringen av gamla gravstenar.
Lars Andersson siktar också på att göra en förteckning över vilka stenar som i framtiden kan tänkas blir föremål för insatser av olika slag som kulturminnesmärken.
– Man kan säga att vi har använt den förankring i bygden som vi har till att nischa oss i den här frågan. Vi anser att det handlar om god kulturvård, säger han.
– Tanken är att göra planer för alla tre kyrkogårdar i pastoratet med sikte på framtiden. Då vet man vilka stenar som kan bli värdefulla när det är dags för de anhöriga att återlämna gravarna.