Frida Boklund, regionschef på Företagarna, debatterar arbetskraftsbrist trots arbetslöshet.
Arbetskraftsbrist trots arbetslöshet!
Sveriges regering får välförtjänt beröm för sättet att sköta landets ekonomi, senast vid det ekonomiska toppmötet i Davos. Men det finns en oro som OECD nyligen satte fingret på i sin rapport över Sverige – den höga arbetslösheten och risken för att den permanentas. Särskilt utmanande är ungdomsarbetslösheten som enligt den senaste statistiken från Eurostat uppgår till hela 24,8 procent.
Samtidigt som vi har en total arbetslöshet på 8 procent upplever mer än vart femte småföretag att det är svårt att hitta rätt arbetskraft. Det får allvarliga konsekvenser. 27 % av Jönköpings läns företag anger arbetskraftsbrist som det enskilt största tillväxthindret. Det är olyckligt, det är bland de mindre företagen som i stort sett alla nya jobb skapas.
Jobbstatistiken talar sitt tydliga språk. Enligt senast tillgänglig statistik (november 2010) ökade sysselsättningen i de mindre företagen (1-49 anställda) med knappt 3 procent jämfört med när finanskrisen inleddes i september 2008. Motsvarande siffror för företag med 50-499 anställda var knappt 3 procents nedgång, och bland de största företagen (fler än 500 sysselsatta) minskade sysselsättningen under perioden med 6 procent.
Problemet med brist på arbetskraft går igen i alla sektorer. Värst är situationen i byggsektorn och för tillverkningsindustrin i länet.
Hur stora problemen är framgår också av om länens arbetskraftsbrist jämförs med den öppna arbetslösheten. Man skulle kanske förvänta sig att arbetskraftsbristen är högre ju lägre arbetslösheten är. Så är det inte. Det finns helt enkelt inte något statistiskt samband mellan arbetskraftsbrist och öppen arbetslöshet. Frånvaron av samband gäller även om näringslivet delas upp i industri respektive tjänster, eller vid jämförelse av olika storleksklasser av företag.
Slutsatsen är klar: dagens arbetslösa har inte de kvalifikationer som företagen efterfrågar.
Detta är ett enormt slöseri med resurser som drabbar framför allt de människor som inte hittar arbeten, men också hela samhället i form av minskad tillväxt och välstånd.
Bristen på arbetskraft beror främst på att det saknas personer med rätt yrkeskunskap och erfarenhet. Det hänger i sin tur samman med att dagens regelverk på arbetsmarknaden missgynnar unga. De har svårt att komma in på arbetsmarknaden och kan skaffa sig någon yrkeserfarenhet. Dessutom finns en tröghet i systemet då åtskilliga av dem som arbetat på ett ställe i många år drar sig för att byta jobb av rädsla för att hamna först i ”i turordningen att gå” om något skulle hända – även om deras kompetenser skulle passa bättre där. En annan förklaring till bristen på arbetskraft är att utbildningen inte duger, vare sig i skolsystemet eller hos Arbetsförmedlingen.
Ett kunskapsbaserat näringsliv med fler småföretag och en snabbt växande tjänstesektor ställer höga krav på det traditionella skolsystemet så att vi får rätt kompetens på rätt plats. För att uppnå det krävs olika former av vidareutbildning inom främst bristyrken, liksom det krävs ett regelverk som ger incitament till företagen att våga växa och anställa. Rörligheten på arbetsmarknaden måste också förbättras. Dagens arbetsrätt gör raka motsatsen: låser in dem som har jobb och låser ute alla andra.
Det finns problem på arbetsmarknaden, men det finns också bra lösningar. Företagarnas budskap är:
– Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen.
– Anpassa utbildningarna bättre till arbetsmarknaden.
– Ge bättre incitament för företag att växa och anställa.
– Mjuka upp arbetsrätten.
Att ha en hög arbetslöshet samtidigt med en arbetskraftsbrist som största expansionshinder – det är inte ett framtidskoncept.
Frida boklund, regionchef Företagarna
Ännu en i kören som går ut och ”gråter” över att en ”simpel” arbetare har en arbetsrätt och kan känna lite trygghet när han/hon går till och från jobbet . Du bör gå ut (EN) gång och fråga arbetarna på golvet hur de känner FÖR att ha en anställning utan arbetsrätt!! Tycker DU Frida Boklund att ((RÄDDA)) arbetare är bra arbetare?? Nuvarande Regering borde sattsat på utbilning. Tex. På industrin och direkt PÅ golvet. I stället för att ”Förnissa” med Sk. ”Jobb coacher” Som de arbetslösa har drabbats av. Sluta gnälla!!! Bli lite kreativa. Det börjar bli lite patetiskt………. Lennart Charlie Karlsson V.
Nu är jag mycket förbannat, du gör allt detta i marknadsförings syfte och ingenting annat. Du måste förklara vad menar ni med att man ska öka kompetens genom utbildningen och vad gör en arbetslös efter när man har utbildat sig. Nu, just nu är det så att när man söker jobb så säger arbetsivarna det vill säga dem du representerar, att ”om du hade arbetslivserfarenheter så hade vi anställt dig”. Företagarna accepterar inte förklaring typ ”men jag har utbildat mig i 5 eller 8 år i sträck” nej. Till och med hörde jag idag att arbetslivserfarenheter är viktigigare än utbildning, och att det räcker med som de kallar det”interna utbildningar” för att få jobb, det gäller kommunal tjänst som alkoholutredare i värnamo. Samtidigt skriver de högst upp i annönsen att man bör ha ”högskoleutbildning”. Bullshit säger jag. Så längre är det oklart vilken av följande (utbildning, erfarenheter, kontakter eller till och med utseende) är viktigast kommer allt du pratar om vara vackert BULLSHIT och ingenting annat. Sluta med hyckleri och prata verkligheten. Jag har spenderat 8 år på utbildning, massvis pengar som jag har lånat (mina böcker har kostat 1700 kr), har inte haft normal social liv etc och idag blir jag hänvisad mellan olika myndigheter och är utförsäkrad på alla möjliga sätt. Det finns kompetent personal, frågan är om ni företagare tillåter oss att ta plats. Mitt förslag, lägg ner arbetsförmedlingen, bestäm er vad kompetens är (utbildning eller arbetslivserfarenhet, eller kontakter, eller…… och framför allt vilken av dessa är viktigare) och sluta förnedra oss, sedan kan vi prata vidare. Och du, man ska inte blind förlita sig på statistiken, det vet vi som är högskoleutbildade, sluta vilseleda människor. Redaktionen har mina uppgifter om du vill diskutera vidare, boka en tid så ställer jag upp i en diskussion. Men återgigen, sluta förnedra oss ”som är kompetenta” och gör någonting så att vi får chans i stället för att hyckla och hänvisa till statistiken.
Nej, inte nu igen.
Frida, du klagar och klagar över för höga egenavgifter, för höga skatter, ta bort LAS för din stackars företagare.
Du påstår att ”dina” företagare anställer bara kostnaderna för företagarna sänks. Vad är det för trams.
Det är efterfrågan som bestämmer och jag kan lova dig att om det finns efterfrågan så anställer företagare. Jag har själv varit en företagare och har erfarenhet av just det. Visst kan det dröja innan man tar steget att anställa men det beror inte på om egenavgiften sänks med 1%, om bolagsskatten sänks med 1% osv. Nej, det bror på om man tror att efterfrågan består och att personen som anställs kan få fortsatt arbete.
Konkurrensutsätt Arbetsförmedling. Den är väl för tusan konkurrensutsatt via uthyrningsföretagen.
Jag läste din tidigare artikel där du påstår att en sänkning av egenavgifterna med 7,5% innebär att varje företagare skulle anställa 0,4 personer. Kan du redogöra för de samhällsekonomiska konsekvenserna av denna sänkning?
Det måste ju bli en katastrof men naturligtvis bra för de etablerade företagen som får en kostnadssänkning och som de med all säkerhet behåller, alltså inga prissänkningar.
Ändra LAS. Samma gamla argument. Mina föräldrar upplevde trettio- och fyrtiotalet och där arbetsgivaren hade oinskränkt makt, fackföreningarna motarbetades osv. Är det ett sådant samhälle du vill ha? LAS är inte något problem, påstår jag med 13 års erfareneht som företagare.
Frida, det vore intressant om du kan redogöra för dina anställningsvillkor som du har idag. Är det sådana som du argumenterar för?? Jag tror inte det.
Håller med dig fullständigt MEX. Det är mer de personliga egenskaperna som önskas skulle jag tro än de utbildningsmässiga. Och det här med LAS, finns det mer än på papperet det är skrivet på? LAS förhandlas bort utan problem med fackets godkännande. Finns ingen anledning att ändra på detta heller, verkligheten sköter detta. Ibland är det bra och ibland tvärtom kan man säga. Finns väl ingen anledning att deppa ihop bara för man blir uppsagd, ett bra själ att byta jobb/bransch som man nog inte gjort annars. Incitamentet för att företag skall växa kallas efterfrågan och det har Sverige nu tack vare den förda politiken enligt min mening.
En sak är också viktigt att poängtera och det är att den här damen vet exakt vad andra bör eller ska göra, till och med kommuner eller regeringen. Däremot skriver hon inte vad hon och företagarna ska göra för att bland annat de som är ”kompetenta” och fortfarande arbetslösa ska få chans av just de hon representerar, dvs. företagare. Bra försök, men allt du skriver är så ytligt och Lättläst kära Frida, lättläst. Vill tacka skillingaryd.nu för liknande artiklar och utan er hade inte hycklare av Fridas kaliber avslöjat sig. Tusen tack.
Frågan är vad näringslivet och företagarna vill göra åt sin situation. Utbildningar finns men ingen vill gå dem, vad kan industrin göra för att attrahera unga att vilja gå industritekniska utbildningar? Man bör kanske locka med mer än ”jobb”. Hur kommer det sig att tex journalistutbildningen har tusen sökande, trots att alla vet att endast ett fåtal får jobb? Vilka värden och drömmar driver dessa unga? Det borde vara samma driv till industriutbildningarna, det är nog dags att börja rannsaka sig själva och börja göra arbetsplatserna mer attraktiva.