Nu tar Vallerstads Vindkraft riksdagsledamoter till hjälp i kampen om att få bygga ytterligare två vindkraftverk på Jonasboberget utanför Värnamo. Det efter ytterligare ett negativt besked i januari från Försvarsmakten som ställde sig negativt till ytterligare två vindkraftverk med motiveringen, ”en utbyggnad allvarligt skulle påverka användningen av Hagshults flygplats”.
Idag möttes styrelseledamöterna från Vallerstads Vindkraft, Börje Göransson, Göran Hansson och projektledaren för vindkraftverken, Hans Svensson, riksdagspolitikerna och tillika miljöpartisterna, Peter Rådberg från Försvarsdepartementet och Kew Nordqvist från Miljö – och jordbruksutskottet. Man samlades för att ge riksdagspolitikerna en uppfattning om vindkraftsutbyggnaden på Jonasboberget och problemen man nu stött på med Försvarsmakten som gett ytterligare ett negativt besked om tillstånd av två vindkraftverk som redan är projekterade.
Sedan december 2009 producerar vindkraftverken Gudrun och Mathilda förnyelsebar el på Jonasboberget utanför Värnamo. Vallerstad Vind AB vill nu bygga ytterligare 2 vindkraftverk på Vallerstad Gård. Men för tre veckor sedan gav Försvarsmakten ett preliminärt negativt svar till bolagets planer, då med hänvisningen, ”att en utbyggnad allvarligt skulle påverka användningen av Hagshults flygplats”.
Det är ett ställningstagande som Vallerstads Vindkraft finner märkligt med tanke på att man inledningsvis fick ett ja.
− Vi fick först tillstånd till två, men med vissa ändringar på ritningen, där vi flyttade ett av de nya, eftersom man hade angett, säger projektledaren för Vallerstads Vindkraft, Hans Svensson.
Och Vallerstads gård utanför Värnamo har trots Försvarsmaktens negativa svar fortsatt att projektera för de två nya vindkraftverken. Det trots att området ligger inom försvarets stoppområde på grund av närheten till Hagshults flygplats. Därför besökte nu riksdagsmännen Jonasboberget för att få en bättre bild av området.
Ska träffa Försvarsmakten
Peter Rådberg och Kew Nordqvist har bett om ett möte med Försvarsmakten och behövde därför bilda sig en uppfattning om området och de två vindkraftverk som redan finns på plats, Gudrun och Matilda samt få en överblick över var de nya vindkraftverken är tänkt att byggas.
− Vi tycker egentligen inte det borde vara något problem med ytterligare tv vindkraftverk, eftersom man nu flyttat ett av de inritade vindkraftverken som Försvarsmakten hade synpunkter på i tidigare ansökningar. Den zon som Försvarsmakten vill kunna flyga på låg höjd har uppfyllts med flyttningen på ritningen, säger Peter Rådberg.
Något som Kew Nordqvist instämmer i och tillägger:
− Här finns inte alls de problem som vi sett på andra håll i Sverige.
Utretts och projekterat fyra vindkraftverk
Vallerstads Vindkraft har också utrett alla eventuella hinder som buller, arkelogiska aspekter och andra miljöfaktorer och det finns inga hinder i vägen för att bygga. Men i 2010 sa Försvarsmakten plötsligt istop för planerna genom sitt nej för vindkraftverk inom en radie av 4 mil från deras flygplatser. I detta fallet är det Hagshult utanför Skillingaryd som används av Försvarsmakten.
Vindkraftverken Gudrun och Matilda är de i särklass bästa vindkraftverken i Sverige.
− Det finns inget vindkraftverk som gjorde mer el än Gudrun under förra året, berättade Göran Hansson, styrelseledamot i Vallerstads Vindkraft.
När Vallerstads Vindkraft projekterade för de två första verken ingick det i planerna att ytterligare två till skulle på plats. Kostnaden för bygget blev totalt med vägar, markberedning samt byggnationen 62 miljoner kronor. De två nya vindkraftverken beräknas kosta 80 miljoner kronor och då har det ändå blivit billigare än när de första kom på plats.
Efter besöket på Jonasboberget kommer Peter Rådberg och Kew Nordqvist ta med sig all information de nu fått om vindkraftverken och ta med det till det planerade mötet med Försvarsmakten.
− Vi kan klart påverka frågan, säger de båda optimistiskt, det eftersom Miljöpartiet ställer sig positivt till vindkraftsutbyggnaden.
Gudrun och Matilda producerar idag 12 miljoner kw timmar per år vilket innebär att de kan försörja 1000 normalstora villor med värmepumpar.